usukhbayar-gankhuyag-m_MdXo-axyg-unsplash

Ples na kiši meteora: Ovo su najbolje lokacije za promatranje svjetlećeg neba

GREEN_300_listici_sredina

Prizori koji oduzimaju dah

Kiša meteora ili kod nas poznatije kao suze svetog Lovre i ovih su se dana nadvile nad večernjim nebom. Večeras, s 11. na 12. kolovoz dosežu svoj maksimum vidljivosti, a mi vam donosimo lokacije za uživanje u prizorima po preporuci Hrvatskog astronomskog centra.

Baš kao i svakog kolovoza oko ovih datuma svjedočimo prizorima s neba koji oduzimaju dah. Kiša meteora, ili kako je u narodu poznato kao suze svetog Lovre i ove će godine padati s neba. Riječ je naime o nebeskom fenomenu, odnosno o perzeidima koji su jedan od najraskošnijih meteorskih rojeva ili kiša, a maksimum ili vrhunac dosežu između 11. i 13. kolovoza svake godine.

Meteorski pljuskovi potječu s putanja postojećih ili iščezlih kometa, najčešće se pojavljuju s periodom od jedne godine. Riječ je dakle o svemirskim krhotinama koje velikim brzinama udaraju u Zemljinu atmosferu, pri čemu se na nebu, na putanji meteora, pojavljuju svijetle trake. Većina je dijelova manja od zrna pijeska, pa ih jako mali broj dospije do tla. Mnogi smatraju kako su meteroidi zvijezde padalice, no to svakako nije slučaj iz razloga jer su zvijezde relativno statični nebeski objekti i vrlo je vjerojatno da ne padaju.

Mnogi sigurno već željno iščekuju večerašnji izlazak na otvoreno, ali i naredne dane gdje će svjedočiti prekrasnim prirodnim scenama s neba, no treba imati na umu kako zagađenje poput smoga, odnosno ispuštanja štetnih plinova iz automobila i brojna gradska svjetlost štete takvim prizorima što nam jasno šalje i poruku da bismo se ovih dana trebali prisjetiti svega što nam daje priroda, a da bismo sve to sačuvali, kroz godinu nam valja osvijestiti neke odgovorne svakodnevne navike.

Ako već nemate određeno mjesto gdje će te pratiti kišu meteora, iz Hrvatskog astronomskog centra objavili su čak dvanaest lokacija na kojima možete organizirano uživati u rasplesanom svjetlećem nebu. “Prognozira se prosječna aktivnost od oko 100 meteora na sat, a uvjeti za opažanje će biti izvanredni obzirom da je mladi Mjesec pa nam mjesečeva svjetlost neće smanjivati vidljivost ovog nebeskog vatrometa. Nađite mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja i uživajte u ovom nebeskom spektaklu”, poručili su iz Centra.

Donosimo vam neke od izdvojenih lokacija diljem Hrvatske kao i popratne događaje koje preporučuje i iz Hrvatskog astronomskog centra.

Zadar (Privlaka)

Datum: 11. kolovoza 2021.

Vrijeme: 21:30 – 24:00

Mjesto: Punta artić, Privlaka

Aktivnosti: Promatranje teleskopima

Organizator: Astronomsko astronautičko društvo Zadar

Koprivnica

Datum: 13. kolovoza 2021.

Vrijeme: 21:00 – 23:30

Mjesto: Gradsko sajmište

Aktivnosti: Promatranje teleskopima

Organizator: Astronomsko društvo Koprivnica

Rijeka

Datum: 12. kolovoza 2021.

Vrijeme: 20:00 – 24:00

Mjesto: Astronomski centar Rijeka

Aktivnosti: Predavanja, projekcije, vođenje po zvjezdanom nebu i promatranje teleskopima

Organizator: Akademsko astronomsko društvo Rijeka

Fužine

Datum: 13. kolovoza 2021.

Vrijeme: 19:00 – 24:00

Mjesto: Kaubojsko selo Roswell

Aktivnosti: Predavanje, vođenje po zvjezdanom nebu i promatranje teleskopima

Organizator: Akademsko astronomsko društvo Rijeka

Lošinj

Datum: 13. kolovoza 2021.

Vrijeme: 21:00 – 24:00

Mjesto: Plaža Ridimutak (Nerezine)

Aktivnosti: Promatranje teleskopima

Organizator: Astronomsko društvo „Leo Brenner“

Ogulin

Datum: 12. kolovoza 2021.

Vrijeme: 21:00 – 24:00

Mjesto: Vražji prolaz

Aktivnosti: Promatranje teleskopima

Organizator: Astronomska udruga “Danica” – Ogulin

PHOTOS BY: Unsplash, Hrvatski astronomski centar / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.