motar
motar

Znate li što je motar? Ovu ste deliciju sigurno vidjeli uz plažu, a može se pripremati na cijeli niz načina

GREEN_300_listici_sredina

Ima ga svuda uz obalu

Motar se izvrsno slaže "na lešo" s kuhanim krumpirom, ili ga možete konzumirati kao hladnu salatu, uz malo maslinovog ulja, octa, češnjaka...

Ako ste ikada proučavali vegetaciju uz more i plaže, sigurno ste primijetili biljku šiljastih i mesnatih listova koja raste u grmovima visokima do 50 centimetara.

Ako niste znali, naziv joj je motar.

Drevni su u Grčkoj i Rimu nazivali motar harnom bogova, a u pučkoj medicini se koristi kao diuretik i za umanjivanje probavnih tegoba. Izvrsno djeluje za detoksikaciju tijela i olakšava gubitak kilograma.

Motar neki oslovljavaju i imenom “matar”, dok se ponegdje naziva morski komorač.

Brojne kombinacije okusa

To je autohtona biljka koja raste uz našu obalu, a poznata je kao delikatesa s morskih stijena. Ima je i u sjeverinijm krajevima.

Najbolje vrijeme za berbu je u proljeće ili ranu jesen, no moguće ju je jesti i sada, pri čemu je okus nešto intenzivniji, te se preporučuje ubrati samo listove i prije konzumacije ih ostaviti neko vrijeme odstoje u vodi. Može ih se i kratko prokuhati, i to bez dodavanja soli, jer je biljka sama po sebi slana.

Na taj način pripremljen motar izvrsno se slaže “na lešo” s kuhanim krumpirom, ili ga možete konzumirati kao hladnu salatu, uz malo maslinovog ulja, octa, češnjaka… Svježe lišće motara dodaje se zelenoj salati, rikuli i slično, a odlično ide i kad ga se stavi u fritaju ili tjesteninu.

Elegantno zapakirana staklenka ukiseljenog motara predstavlja i originalan poklon, a kiseljenje namirnici dodaje poseban šmek te omogućuje da nam ona bude dostupna duži period nego kad je svježa.

PHOTOS BY: Wikimedia Commons / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.