avery-thomas-gfK4ceYx-0c-unsplash

Znate li koja je boja najprivlačnija u vrtu? Donosimo popis cvijeća koje uveseljava, a ne zahtijeva gotovo nikakvu brigu

GREEN_300_listici_sredina

Kraljica ljeta - žuta!

Simbol je platonske ljubavi, ali i veselja i sreće. Malo koga žuta boja ne uveseljava, a svakom vrtu daje impresivan izgled.

Simbol je veselja, radosti, vedrine i života pa ne čudi, stoga, da većina želi imati žutu boju u svojoj blizini. Naime, žuto cvijeće transformira vrtove i balkone u oaze veselja i svježine, a posebno impresivno izgledaju u kombinaciji s ljubičastim, bijelim ili plavim cvjetovima. Izdvojili smo neke vrste koje ne zahtijevaju previše brige, a čija boja uveseljava na prvi pogled.

Suncokret 

Počeo se uzgajati prije gotovo 150 godina, a ime je dobio zbog specifičnog kretanja za suncem za kojim se okreće tijekom dana. Porijeklom je iz Južne i Srednje Amerike, a smatra se simbolom plodnosti, svjetlosti i vitalnosti.

Suncokret ima cvatove sastavljene od brojnih malih, zbijenih cvjetova, stvara vegetativnu masu pa mu je potrebno puno vode. Ipak, zbog dubokog korijena i sposobnosti da crpi vodu iz najdubljih slojeva zemlje, suncokret je poprilično otporan na sušu.

Posadite svoje sjemenke suncokreta na sunčano mjesto gdje će listovi biljke biti na izravnoj sunčevoj svjetlosti najmanje šest sati dnevno.

Neven

Riječ je o jednogodišnjoj biljci koja cvjeta svake godine u periodu od lipnja pa sve do listopada. Može narasti do jednoga metra, a njegovi se cvjetovi mogu koristiti za izradu ljekovitih masti, ali i za dekoriranje ljetnih salata. Traži dobro osunčano mjesto te dobro podnosi manjak vlage u tlu.

Osim toga, neven se koristi i kao začin, a sadrži značajne količine vitamina A i C. Korijen mu je vretenast i raste duboko u tlo. Ako je srpanj obilježen visokim temperaturama, neven će naglo procvjetati i dati sjeme, ali s prvom kišom biljka se obnavlja.

Kadifica

Cvate tijekom cijelog ljeta i to u bojama od žute, svjetložute pa sve do narančaste i smeđe. Ova je biljka posebna po tome što ne traži puno brige, dovoljan joj je samo osunčani položaj. Niska kadifica poprilično je nezahtjevna biljka koja prihvaća različite vrste tla i dobro je otporna na sušu.

Kada uvene, ocvale glavice potrebno je prikupiti za sjeme, no čak i ako to ne učinimo, kadifica će se bez problema sama zasijati.

Dragoljub 

Riječ je o biljci koja traži sunčan položaj sa što manje sjene. Pojavljuje se kao niska biljka te kao puzavac. U oba slučaja vrsta je pogodna za uzgoj u balkonskim posudama. Cvate cijelo ljeto pa ćete u njemu moći uživati dugo, a mlade listove koristiti za salatu te pupove kao kapare.

Osim toga, dragoljub je koristan stanar svakog vrta jer odbija lisne uši, a ne vole ga ni mravi, miševi, puževi, gusjenice…

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.