stephan-eickschen-UqJsmLA52Qc-unsplash-1536x1024

“Svibanj bez košenja”: Zašto biste se ovog proljeća trebali odreći kosilice za travu?

GREEN_300_listici_sredina

Možda je neuredno, ali je korisno

Krenuo je svibanj, a njime i akcija "Svibanj bez košenja" koja u svijetu podsjeća na važnost oprašivača i ostavljanje travnjaka oku neurednima, ali njima vrlo važnima.

Zakoračili smo u svibanj, a time i u mjesec u kojem se potiče vrtlare da ne kose travu, već da ju ostave nepokošenom ne bi li time privukli razne oprašivače. Naime, nepokošeni travnjaci nude hranu kukcima i privlači ih u vaše dvorište, stoga se godišnja kampanja “Svibanj bez košnje” u cijelom svijetu fokusira upravo na to da vaši travnjaci obiluju travom i divljim cvijećem.

Više od trećine insekata je ugroženo

Godišnja kampanja djeluje kao podsjetnik na sve načine na koje možemo podržati oprašivače, boriti se protiv onečišćenja i smanjiti emisije u vlastitim dvorištima. Puštanje kosilice po strani i dopuštanje autohtonim biljkama da bujaju jedan je od najboljih načina da pomognete oprašivačima da obave svoj osnovni posao. No, to svakako može i pomoći da još bolje upoznamo biljni svijet te biljke koje se tradicionalno smatraju korovom, poput krpenjače, gloga i božinog trna, prigrlimo kao nešto pozitivno na našim travnjacima.

U znanstvenom časopisu Biological Conservation 2019. objavljena je studija kako je više od trećine vrsta insekata je ugroženo, a zabrinutost oko populacije pčela bila je velika posljednjih godina jer klimatske promjene i uništavanje staništa prijete našim oprašivačima koji vole nektar.

I dok intenzivne poljoprivredne prakse poput monokulture i pesticida predstavljaju najveću prijetnju kukcima, tehnike tzv. kućnog vrtlarstva također pridonose njihovom smanjenju. Susjedstva u predgrađu puna njegovanih travnjaka mogu biti jednako loša za populaciju pčela baš kao i velika betonska prostranstva.

Kako do “raja” za oprašivače?

Sjajan način da to postignete je osigurati da imate mješavinu cvjetnica koje cvjetaju u različitim godišnjim dobima. Uvijek sadite cvijeće koje je autohtono u vašoj zemlji ili području. Domaće biljke je lako uzgajati i često su otporne na štetočine, a da ne spominjemo da su evoluirale zajedno s domaćim oprašivačima tako da su oni doslovno stvoreni jedno za drugo.

Također, domaće vrste cvjetnog drveća kao što su trešnja, jabuka i vrba izvrsne su za pčele i druge oprašivače jer imaju više cvjetova odjednom. Ključna je i raznolikost. Osigurajte mješavinu boja i oblika u svojim biljkama i nikada, baš nikada ne koristite pesticide. Ne dirajte korov, već ga ostavite tamo gdje jest, a ako vam smetaju rascvjetani maslačci priviknite se na njih jer su oni prvo cvijeće u godini na koje pčele slijeću.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.