Koliko se često u vašem hladnjaku pronađe jogurt kojemu se bliži kraj roka trajanja ili je mu je već istekao? Ako spadate u skupinu koja niže viškove ovog mliječnog obroka, a k tome još i volite sir, imamo odličan recept za vas. Riječ je o siru napravljenom od jogurta, poznatijem i po imenu Labneh. Riječ je o siru koji svoje porijeklo vuče iz Libanona i na sličan se način pravi na cijelom Bliskom Istoku.
Ono što vam savjetujemo da kupujete jogurt bez aditiva ili šećera kako biste mogli iskoristiti sve njegove prednosti, uključujući i zdrave probiotike. Rok trajanja zanemarite, jednostavno samo provjerite je li okus jogurta i dalje postojan.
Potrebno vam je:
- Jogurt (količina ovisi o vama. Više jogurta, više sira. Što se tiče vrste jogurta preporučamo čvršći jogurt poput grčkog ili neki drugi)
- 1/2 čajne žličice soli
- Maslinovo ulje i začini (po želji)
- Gaza
Način pripreme:
Sve što trebate napraviti je dobro izmiješati sol s jogurtom i smjesu prebaciti na gazu. Dobro zavezati, staviti na cjedilo i na posudu, ali da smjesa od jogurta ne dodiruje dno posude. Ostavite u hladnjaku 24 sata da se sve iz smjese ocijedi. Nakon jednog dana izvadite iz frižidera i dobivene kuglice iz gaza vaš su labneh sir kojim ste spasili jogurt od bacanja, a i ocijeđenu sirutku možete popiti. Sir po želji možete uvaljati u maslinovo ulje i posipati po njemu određene začine. Od chilli papričica, bosiljka pa sve do vlasca i origana. Izbor je na vama. Dobar tek! Ako želite još ideja kako iskoristiti viškove jogurta, pronađite ih ovdje.