annie-spratt-Ee7C9fGiZI4-unsplash

Znate li da vaš vrt krije najljepše božićne poklone i ukrase? Donosimo vam ideje kako ga iskoristiti

GREEN_300_listici_sredina

Za sretan i održivi Božić

Dijeli nas svega nekoliko dana do Božića, a vi vjerojatno vašu božićnu kupnju još niste obavili. Ni ne trebate, posebice ako imate vrt. Obiđite ga već sad i tamo pronađite najljepše dekoracije, ideje za poklone, a sve kako biste ovih blagdana bili što održiviji.

Oni rijetki sretnici koji imaju vrt u velikoj su prednosti kada je riječ o donošenju održivijih odluka u našim životima. Ne treba dodatno naglašavati sve blagodati i prednosti vrtova, no ako ste mislili da sve do proljeća nemate posebne koristi od odlaska u vrt, gadno biste se prevarili. U ovoj blagdanskoj sezoni može biti osobito zabavno i korisno razmišljati o tome kako možemo iskoristiti svoje vanjske prostore i resurse koje pružaju vrtovi da se pripremimo za ekološki prihvatljiviji Božić. Mi vam donosimo neke od ideja na koji način iskoristiti vaše vrtove sve i kad nije sezona velike sadnje.

Održiva večera

Glavna svrha svakog vrta svakako je hrana. Da, trenutno nije vrijeme sadnje, ali postoje neki plodovi koje ako ste zasadili tijekom jeseni, možete blagovati za božićnim stolom. U prvom redu to su mrkva, razne salate, blitva i još mnogo toga. Za slučaj da ste na to zakasnili, na linku za iduću godinu pronađite kojih sedam vrsta povrća će vam dati plodove unatoč niskim temperaturama.

Održive dekoracije

Da biste ukrasili kuću u božićnom stilu, ne trebate ići dalje od svojeg vrta. U njemu možete naći niz prirodnih materijala koji vam mogu poslužiti za ukrase. Zimzeleno lišće, bobice, možda neke osušene sjemenke, grančice ili cvijeće iz vrta možete koristiti da unesete malo blagdanskog raspoloženja u svoje stambene prostore. Prečesto se oslanjamo na plastične ukrase štetne za okoliš, kao što su umjetna drvca, šljokice i kuglice, za ukrašavanje naših domova, ali odabirom korištenja samo materijala iz naših vrtova, možda s nekoliko svjetlucavih LED svjetala, možemo stvoriti prekrasan, rustikalni, ukusan i bezvremenski ugođaj, a da pritom praznik učinite posebnim i koji ne šteti prirodi.

Održivi pokloni iz vrta

Kao nikad prije na cijeni su danas pokloni lokalnih OPG-ova ili ručni rad domaćih obrtnika ili ono što vi izradite kod kuće. U tome vam svakako može poslužiti i plodovi vašeg vrta. “Kupujte” poklone u svom vlastitom vrtu i to jestive proizvode koje možete pretvoriti u niz jestivih poslastica za svoje najmilije, kao što su džemovi, sokovi i  konzervirani proizvodi, mješavine začinskog bilja, čajne mješavine i još mnogo toga, a možete i skupljati sjeme koje ćete pokloniti svojim najmilijim vrtlarima ispod bora.

Čestitke i zamatanje od prirodnih materijala

Korištenjem prirodnih biljnih materijala iz vašeg vrta također možete izbjeći kupnju plastičnih čestitki i papira za zamatanje koji se ne mogu reciklirati. Ne kupujte čestitke ili papir za zamatanje, umjesto toga koristite obnovljene materijale, zajedno s prirodnim materijalima iz svog vrta. Postoji mnogo načina za izradu umjetničkih čestitki i zamatanja darova koristeći, barem djelomično, prirodne materijale iz vašeg vrta. Na primjer, možete koristiti biljne materijale za pigmente i boje, za izradu poklon kutija pa čak i za izradu vlastitog papira od prirodnih vlakana, dok je uzica od prirodnih vlakana dobra zamjena za vrpce. Također, svaka ona bobica ili zimzeleno lišće itekako može poslužiti kao dekoracija na poklonu umjesto plastične mašne.

 

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.