annie-spratt-yOLgiPh1KgY-unsplash

Sadnji nije kraj: 7 vrsta povrća koje će vam roditi unatoč niskim temperaturama

GREEN_300_listici_sredina

Zimski zeleni tanjur direktno iz vrta

Ako ste mislili da je sadnji kraj, prevarili biste se. Stoga motiku u ruke jer ovo povrće raste i kad je vani minus.

Unatoč bizarnim toplim danima u listopadu i početkom studenog, niže temperature su napokon ovdje, ali to ne znači da morate napustiti svoj vrt i staviti ga na čekanje. Mnoštvo povrća može narasti tijekom hladnih zimskih mjeseci ili prezimiti dok ne dođe proljeće. Zima također znači manje kukaca, manje korova i rjeđe zalijevanje, tako da možete sretno napuniti tanjur tijekom jesenskih i zimskih praznika povrćem iz vlastitog dvorišta.

Ako svoj vrtlarski alat niste objesili o klin do proljeća, ni nemojte. Donosimo vam popis povrća koje možete zasaditi i tijekom ovih mjeseci pa za božićni ručak imati salatu iz svog vrta. Ne zvuči loše, ha?

Sadnja povrća

Rukola

Ovo zelenilo savršen je dodatak zimskim salatama. Sjeme treba sijati sredinom jeseni za zimsku berbu, a dobro će podnijeti zimske temperature ako se uzgaja u hladnom prostoru. Njihov je korijenski sustav kompaktan i prilagodljiv, a neke sorte će također biti u stanju mirovanja i prezimiti, rastući ponovno u proljeće.

Blitva

Blitva je još jedna povrtna vrsta koja će nas nagraditi bogatom berbom zelenih listova. Kod sjetve blitve obratiti pažnju na izbor sorte.

Cikla

Vjerovali ili ne, zimska cikla ima bolji okus od ljetne; korijenje pohranjuje šećere u hladnom vremenu, tako da će usjev ispasti puno slađi. Cikla voli punu sunčevu svjetlost, ali može preživjeti mraz i temperature blizu smrzavanja, osobito one otporne sorte.

Ne brinite ako lišće na površini odumre kako temperatura padne; korijenje ispod zemlje bit će sasvim u redu. Ako se predviđa da će temperature nekoliko dana ostati oko  3 do 1 celzijusa ispod nule  i niže, krenite s branjem.

Brokula

Brokula je kultura za hladnu sezonu koja zapravo više voli jesenske i zimske temperature do 3 celzijusa ispod nule. Može klijati na temperaturama nižim od 4 celzijusa, a njezina otpornost na mraz raste kako biljka sazrijeva. Sporo raste na hladnoći, stoga nemojte paničariti ako ne vidite puno pomaka u rastu u kratko vrijeme.

Mrkva

Poput cikle, škrob u mrkvi pretvara se u šećere na hladnoći, čineći usjeve slađima. Mrkve preferiraju temperature tla od 7 celzijusa i više, tako da su pokrovi u redovima ili tuneli korisne strukture; u suprotnom, dobro malčirajte tlo prije smrzavanja ili pokrijte tlo tkaninom. Čak i kada njihovi zeleni vrhovi odumiru, korijenje ispod njih nastavit će rasti.

Češnjak

Češnjak obično nije spreman za berbu zimi, već će prezimiti u vašem vrtu pripremajući se za proljeće. Ovaj usjev otporan na mraz obično se sadi u jesen (od rujna do studenog, ovisno o vašoj zoni) prije prvog velikog smrzavanja i bere se u proljeće. Češnjak je “najsretniji” ako ima razdoblje mirovanja; 4-8 tjedana temperatura oko 4 celzijusa ili niže pomoći će im u razvoju. 

Rotkvice

Rotkvice se dobro snalaze na temperaturama do 10 celzijusa, ali mogu izdržati i dublje mrazeve. Zimske rotkvice sporije se razvijaju od onih koje se uzgajaju u proljeće, ali će biti veće, hrskavije i ukusnije. Čuvat će se u zemlji tijekom zime sve dok se tlo ne smrzne.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.