JUPITER-MOON-EUROPA-1200x800

Znate li da možete poslati svoje ime u svemir? Donosimo detalje

GREEN_300_listici_sredina

Inicijativa NASA-e

NASA šalje svemirsku letjelicu prema Jupiteru. Riječ je o Europa Clipper letjelici koja će u listopadu iduće godine biti poslana s ciljem da otkrije je li moguć život na njegovom ledenom mjesecu nazvano Europa.

U Jupiterovo orbitu letjelica bi trebala stići 2030. godine. Ondje će obaviti gotovo 50 preleta Jupiterovog mjeseca, istovremeno ga proučavajući uz pomoć mjernih instrumenata.

Zanimljiva je NASA-ina inicijativa “Poruka u boci“, u sklopu koje će na letjelici biti ugravirana imena Zemljana, a građani diljem svijeta sada imaju priliku besplatno predati svoja imena prije završetka ove godine.

Život na mjesecu 

Kako navodi Forbes, letjelica će putovati duž gravitacijskih plima i oseka Jovian satelita, napola okrenut prema Mjesecu iz svoje orbite, napola izložen bezzračnom prostranstvu nasilnog svemira. A uz svoj visokotehnološki spektrometar, radarski sustav, optičke instrumente dizajnirane za traženje dokaza o izvanzemaljskim staništima, Europa Clipper nosit će imena ljudskih bića, a čovječanstvo će moći poslati svoj otisak u beskraj svemira.

“Ako postoji ili je postojao život na Europi, on je morao biti potpuno neovisan o podrijetlu života na Zemlji”, rekao je Robert Pappalardo, znanstvenik na misiji Europa Clipper. “To bi značilo da podrijetlo života mora biti prilično jednostavno u cijeloj galaksiji i šire.”

Program se zatvara  krajem ove godine, a dosad su svoje ime upisali milijuni ljudi. Ako to, pak, želite učiniti i vi, kliknite ovdje.

PHOTOS BY: NASA / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.