GasIceGiants

Pogledajte fantastične fotografije iz svemira: Saturn doslovno sija u mraku

GREEN_300_listici_sredina

Objavila NASA

Fotografije nastale 25. lipnja ove godine sada su konačno obrađene, dajući nam spektakularan pregled veličanstvenih Saturnovih prstenova koji sjaje u tami.

Konačno su snimljena četiri najveća planeta u našem Sunčevom sustavu. Uz pomoć James Webb NASA-inog svemirskog teleskopa sada možemo vidjeti maestralne fotografije Saturna, Jupitera, Urana i Neptuna.

Fotografije nastale 25. lipnja ove godine sada su konačno obrađene, dajući nam spektakularan pregled veličanstvenih Saturnovih prstenova koji sjaje u tami.
Nasuprot tome, Saturnov disk prilično je taman na novoj slici, nedostaju mu karakteristične trake oblaka, a djeluje relativno smeđe, navodi Science Alert.

To je zbog valnih duljina u kojima teleskop vidi svemir – blisko i srednje infracrveno. Ove valne duljine svjetlosti obično su nevidljive golim ljudskim okom, ali mogu puno otkriti.

Infracrveno svjetlo

Na primjer, toplinskom emisijom – povezanom s toplinom – dominiraju infracrvene valne duljine. Kada pokušavate saznati što se događa unutar planeta obavijenog gustim, neprozirnim oblacima, proučavanje njegove temperature vrijedan je način da to učinite.

Neki elementi i kemijski procesi također emitiraju infracrveno svjetlo. Dakle, gledanje planeta Sunčevog sustava u valnim duljinama izvan uskog raspona kojeg dopušta naše oko, može nam reći puno više o tome što se događa.

Saturn

Fotografije Saturna obrađivane su tako da tim, koji vodi znanstvenik Leigh Fletcher sa Sveučilišta Leicester u Velikoj Britaniji, može detaljnije proučavati Saturnove prstenove i mjesece.

Nadaju se da će identificirati nove prstenaste strukture i, potencijalno, čak i mlade mjesece koji kruže oko plinovitog diva. Gornja slika prikazuje tri Saturnova mjeseca, Dionu, Enceladus i Tetis, lijevo od planeta. Iako mutan, disk planeta također otkriva informacije o Saturnovim godišnjim promjenama.

Jupiter

Fotografije Jupitera izgledaju fantastično, složni su znanstvenici. Vidljive su aurore koje svjetlucaju na Jupiterovim poljima, kao i dva manje poznata mjeseca planeta, Amalteja i Adrasteja, s nejasnim mrljama dalekih galaksija u pozadini.

“Ova jedna slika sažima znanost našeg programa Jupiterovog sustava, koji proučava dinamiku i kemiju samog Jupitera, njegovih prstenova i njegovog satelitskog sustava”, rekao je astronom Thierry Fouchet iz Pariškog opservatorija u Francuskoj, koji je bio jedan od voditelja promatranja.

Neptun

Ova opažanja dala su nam, po prvi put u više od 30 godina, novi pogled na prstenove ledenog diva, kako znanstvenici nazivaju Neptun .

Na fotografiji je vidljivo sedam od 14 poznatih Neptunovih mjeseca. Većina njih su olujne aktivnosti, ali ako bolje pogledate, vidjet ćete svijetlu traku koja kruži oko ekvatora planeta. Ovo nikada prije nije viđeno i moglo bi biti, kažu znanstvenici, potpis Neptunove globalne atmosferske cirkulacije.

Uran

Uran i Neptun poprilično su slični, razlikuju ih drugačije nijanse te činjenica da je Uran okrenut na stranu, što je također poprilično izazovno objasniti u znanstvenoj zajednici. Uz pomoć ovakvih fotografija otkriveno je 11 od 13 struktura nevjerojatnog Uranovog prstenastog sustava i neobjašnjivo prosvjetljivanje atmosfere iznad polarne kape planeta.

PHOTOS BY: NASA / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.