jupiterov mjesec naslovna

Na Jupiterovu mjesecu otkriven element koji uvjetuje život: NASA planira detaljnja istraživanja

GREEN_300_listici_sredina

Istraživanja Sunčevog sustava

Znanstvenici su dobili pouzdan dokaz o postojanju ugljika na Europi, jednom od 80-ak satelita koji okružuju Jupiter. U planu je traganje za još nekim uvjetima života u dalekom svemiru.

Jupiteraov mjesec, Europa, jedna je od nekoliko lokacija u našem Sunčevom sustavu koja potencijalno može imati uvjete pogodne za život. Prethodna istraživanja pokazala su da se ispod njegove ledene kore nalazi ocean s kamenitim dnom. Međutim, dosad nije bilo potvrđeno postojanje kemijskih spojeva koji omogućavaju razvoj nekog oblika života.

Astronomi, koji su koristili podatke NASA-ina svemirskog teleskopa James Webb, identificirali su ugljikov dioksid na određenom području ledene površine Europe. Analiza je pokazala kako je ovaj spoj vjerojatno došao iz podzemnog oceana i nije dio meteorita niti je došao iz drugih izvora u svemiru. Štoviše, utvrđeno je kako se taložio u nedavnoj geološkoj prošlosti.

jupiterov mjesec europa

“Smatramo kako imamo dokaz da ugljik koji vidimo na površini Europe potječe iz oceana. Ugljik je biološki važan element koji uvjetuje nastanak života”, naveli su znanstvenici sa Sveučilišta Cornell koji su sudjelovali u studiji.

U listopadu 2024. NASA planira lansiranje svemirske letjelice Europa Clipper, koja će obaviti desetke preleta pokraj Europe kako bi se istražili ostali uvjete koji bi mogli pogodovati razvoju oblika života. Očekuje se da će do Jupiterova mjeseca stići 2030 godine.

Također, u tijeku je i traženje dokaza o mlazu vodene pare koji izbija s površine Europe. Istraživači, koji su koristili NASA-in Hubbleov svemirski teleskop izvijestili su o otkrićima mlazova 2013., 2016. i 2017. godine. Međutim, pronalaženje konačnih dokaza nije bilo uspješno.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.