coelophysis dinosaurus run,Image: 147637532, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no

Znanstvenici otkrili novu vrstu dinosaura. Dobio je ime po profesoru koji je godinama radio u muzeju

GREEN_300_listici_sredina

'Oklopljeni biljojed'

Novootkrivena vrsta nazvana je Vectipelta barretti, po profesoru Paulu Barrettu koji je 20 godina radio u Prirodoslovnom muzeju u Londonu.

Na britanskom otoku Wight otkrivena je nova vrsta dinosaura s oklopljenim tijelom. Riječ je o dinosauru koji pripada skupini biljojeda poznatih kao ankilosauri, a njegovi ostaci pronađeni su u formaciji Wessex na otoku – nalazištu fosila koje datira negdje između 145 i 66 milijuna godina.

To je ujedno drugi oklopljeni dinosaur koji je pronađen na otoku, a prvi je Polacanthus foxii – iskopan 1865. godine.

Vrste nisu u bliskom srodstvu

Kako prenosi Index, novootkrivena vrsta nazvana je Vectipelta barretti, po profesoru Paulu Barrettu koji je 20 godina radio u Prirodoslovnom muzeju u Londonu.

Nova vrsta dinosaura otkrivena u Velikoj Britaniji

“Gotovo 142 godine, svi ostaci ankilosaura s otoka Wight pripisani su Polacanthus foxii, poznatom dinosauru s otoka, a sada sve treba ponovno provjeriti s obzirom na otkriće nove vrste”, kazao je Stuart Pond, istraživač na Odjelu znanosti o Zemlji Prirodoslovnog muzeja.

Iako oba ankilosaura potječu s istog otoka, istraživači su otkrili da nisu u bliskom srodstvu. Naprotiv, Vectipelta barretti uglavnom je blisko povezan s nekim kineskim ankilosaurima, što sugerira da su se ti dinosauri slobodno kretali iz Azije u Europu u razdoblju rane krede, prije 145 do 66 milijuna godina.

PHOTOS BY: Profimedia / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.