10b26256-6800-41c1-b3e7-3ea9c1eac519

Slučajno otkrili rekordan otisak dinosaura: ‘Mislio sam da se radi o šali’

GREEN_300_listici_sredina

Najveći grabežljivac svog vremena

Otkriven je najveći otisak te vrste u okrugu Yorkshire, a pronašla ga je arheologinja Marie Woods i to potpuno slučajnu dok se šetala obalom.

Duž britanske “obale dinosaura” pronađen je rekordan otisak ove davno izumrle životinje. Kako javlja CNN, ranije je na tom području pronađeno tisuće otisaka stopala dinosaura, kao i mnogobrojni fosili, a sada je otkriven i onaj iz razdoblja jure, dugačak gotovo jedan metar.

Riječ je o najvećem otisku te vrste u okrugu Yorkshirea, a pronašla ga je arheologinja Marie Woods i to potpuno slučajnu dok se šetala obalom. Nakon slučajnog otkrića, obratila se paleontologu Deanu Lomaxu sa Sveučilišta Manchester.

“Marie me kontaktirala dok je još bila dolje na plaži, s fosilom ispred sebe. Na početku sam, da budem potpuno iskren, mislio kako se radi o nekoj šali. Činilo mi se nemogućim da se Marie šetala i jednostavno naišla na ovako velik otisak. Osim toga, ona je arheologinja. Znali smo se šaliti da će jednog dana doći do nevjerojatnog paleontološkog otkrića”, rekao je Lomax.

Otisak stopala s tri prsta jedan je od samo šest pronađenih na tom području.

Vrlo važno otkriće 

“Ovo važno otkriće dodatno dokazuje kako su tijekom jure ovim dijelom zemlje lutali divovi mesožderi. Vrsta otiska, u kombinaciji s njegovom starošću, sugerira da ga je napravio dinosaur nalik megalosauru”, kazao je lokalni geolog John Hudson.

Otisak pripada megalosauru, jednom od najvećih grabežljivaca svog vremena. Njegova veličina varirala je između osam i devet metara. Stručnjaci su kasnije odnijeli otisak u Muzej i galerije Scarborough kako bi ga zaštitili od daljnje erozije.

To je omogućilo Hudsonu i Lomaxu da detaljno prouče ovo otkriće. Analizirali su oblik otiska stopala, broj prstiju i tragove kandži, kao i otiske kože dinosaura. Nakon što se završi rad na fosiliziranom otisku stopala, vlasti će ga izložiti u muzeju.

PHOTOS BY: Twitter / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.