yannis-papanastasopoulos-U6dnImauDAE-unsplash

Znanstvenici otkrili misterioznu novu vrstu bakterija na dnu oceana

GREEN_300_listici_sredina

Pomažu reciklirati ugljik

Velik je to korak za unaprjeđenje razumijevanja uvjeta na dnu oceana, ali i mikrobiologije općenito.

U uzorcima sedimenta iz dubine oceana znanstvenici su uspjeli identificirati misterioznu novu vrstu morskih bakterija.

Istraživački tim nazvao je bakteriju Poriferisphaera hetertotrophicis, a pripada skupini bakterija koje nisu dovoljno proučene, iako se nalaze po cijelom svijetu i igraju ključnu ulogu u recikliranju ugljika i dušika u oceanu.

“Većina bakterija Planctomycetes izolirana je pomoću medija za rast koji su nutritivno loši”, kazao je mikrobiolog Rikuan Zheng s Kineske akademije znanosti, a prenosi Science alert.

“Stoga smo željeli vidjeti hoće li korištenje medija bogatog hranjivim tvarima omogućiti uzgoj i daljnje karakteriziranje članova ove slabo poznate vrste”, dodao je.

Drugačiji mehanizam razmnožavanja

Mehanizam pupanja, gdje roditeljske stanice razvijaju pupoljke koji zatim postaju njihovi potomci, nije prije viđen kod Planctomycetes. To je možda znak neobičnijih uvjeta u kojima živi ovaj soj bakterija na dnu oceana.

Sve ovo utječe na razumijevanje znanstvenika o kemijskim procesima koji se odvijaju duboko ispod površine oceana.

“Naše analize pokazuju da je soj nova vrsta, koja najbolje raste u medijima bogatim hranjivim tvarima i otpušta bakteriofag u prisutnosti dušika”, kaže mikrobiolog Chaomin Sun s Kineske akademije znanosti.

Ne ubija domaćina

“Ovaj fag-ZRK32 je kronični bakteriofag koji živi unutar svog domaćina ne ubijajući ga”, dodao je.

S obzirom na to da su bakterije Planctomycetes tako sveprisutne, o njima se relativno malo zna u dubokomorskim sredinama – praznina u znanju koju nova studija i novoidentificirane vrste bakterija pomažu popuniti.

“Naša otkrića daju novi uvid u metabolizam dušika u bakterijama Planctomycetes”, rekao je Sun.

PHOTOS BY: Screenshot, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.