maja halilović

Biodizajnerica Maja Halilović radi s kavom, biodizelom i bakterijama: ‘Biomaterijali su ključni igrači u održivoj budućnosti’

GREEN_300_listici_sredina

Nagrađivana umjetnica

'Na Art i zanatu predstavit ću svoju jedinstvenu kolekciju svijeća pod nazivom Biocandle/Biosvijeća-inovacija od ljuski jaja. Ova kolekcija svijeća je pravo remek-djelo inovacije, a nedavno je nagrađena prestižnom nagradom u Koreji. Bioposudice u koje se izlijevaju svijeće su izrađene od organskog otpada, posebno od ljuski jaja.'

Biodizajnerica Maja Halilović prva je na našim prostorima koja se počela intenzivno baviti ovom granom dizajna. Održivost, reciklaža i inovacija su vrijednosti koje su u središtu njezinog rada, a neki od materijala koje koristi su kava, ljuske jaja ili oraha, biodizel, biopeleti, pa čak i bakterije.

Maja će u sklopu sajma Art i zanat, koji se održava sutra (subota, 2. rujna) u Vitage Industrialu, prvi puta posjetiti Hrvatsku. Ususret tome smo porazgovarali s njom, a otkrila nam je više o svojem radu i tome što sprema za prvo predstavljanje svojega rada u Zagrebu.

Kako i kada vas je zainteresirao biodizajn? Koliko je bilo izazovno početi se ozbiljno baviti takvom nišom, posebice – na Balkanu?

Biodizajn me zainteresirao prije sedam godina, kada sam otkrila rad Suzane Lee s bakterijom SCOBY. Taj trenutak je označio početak mog dubokog angažmana u istraživanju i kreativnom iskorištavanju bioloških materijala za dizajn. S obzirom na kontekst Balkana, izazov je bio znatno veći.

Biodizajn je bio gotovo nepoznat pojam, a ideja o kreiranju inovacija iz prirode izazivala je interes, ali i mnoge skeptične poglede. No, ta jedinstvena prilika da promijenim paradigmu u regiji i potaknem održivu kreativnost bila je istinski inspirativna i motivirajuća. Svjesna sam da sam imala izuzetno sreće da imam snažnu podršku od samih početaka. Mnogi ljudi su vjerovali u mene i moje vizije te su me financijski podržavali kroz plaćena istraživanja, radionice i izložbe. Njihova podrška omogućila mi je da razvijam biodizajn i da ga približim publici na Balkanu.

Također, novinari/ke su imali ključnu ulogu u širenju svijesti o mom radu i trudu koji ulažem u biodizajn. Svoj uspjeh duguje i njihovoj predanosti prenošenju pozitivnih vijesti i inspirativnih priča.

Što vas je najviše iznenadilo u svojstvima biomaterijala?

To koliko su oni prilagodljivi i raznoliki. Rad s biomaterijalima omogućava mi stvaranje različitih materijala koji su izdržljivi, ekološki prihvatljivi i imaju široku primjenu. Osim toga, oduševila me sposobnost biomaterijala da se transformiraju i prilagode različitim oblicima i svrhama, pružajući nevjerojatne mogućnosti za kreativno izražavanje i inovacije.

Ono što je dakako najbitnije je da ne ugrožavaju ekosisteme već im beneficiraju. I tokom rada ne kršimo ljudska radna prava.

Što nam možete reći o SCOBY materijalu? Po čemu j poseban i za što ima poseban potencijal?

SCOBY (Simbiotska kultura bakterija i kvasaca) je jedinstveni biomaterijal koji se razvija iz mikroorganizama koji fermentiraju čaj ili druge tekućine bogate hranjivim tvarima. Ovaj materijal je izuzetno interesantan jer ima širok spektar potencijala primjene. On je biorazgradiv, fleksibilan i ima mogućnost da raste i mijenja oblik.

SCOBY se može koristiti za stvaranje različitih proizvoda, kao što su tekstil, ambalaža, bioplastike i još mnogo toga. On ima potencijal da zamijeni konvencionalne materijale koji često imaju negativan utjecaj na okoliš, nudeći održiviju alternativu koja podržava cirkularnu ekonomiju.

Kada govorimo o biomaterijalima, koje su projekcije, kada bi oni mogli doći u masovnu upotrebu?

Biomaterijali su sve više prepoznati kao ključni igrači u održivoj budućnosti. Njihova potencijalna masovna upotreba je sve bliže, jer se svijest o potrebi za održivim alternativama tradicionalnim materijalima povećava. Već sada vidimo primjere primjene biomaterijala u raznim industrijama kao što su moda, ambalaža, građevinarstvo i medicina. Industrije prepoznaju njihovu sposobnost da smanje ekološki otisak i podrže cirkularnu ekonomiju. U budućnosti možemo očekivati da će tehnološki napredak i povećana svijest o održivosti ubrzati usvajanje biomaterijala, čime će oni postati sveprisutni u našem svakodnevnom životu.

Što nam možete reći o svijećama koje ćete predstaviti na Art i zanatu?

Na Art i zanatu predstavit ću svoju jedinstvenu kolekciju svijeća pod nazivom “Biocandle/Biosvijeća-inovacija od ljuski jaja”. Ova kolekcija svijeća je pravo remek-djelo inovacije, a nedavno je nagrađena prestižnom nagradom u Koreji. Bioposudice u koje se izlijevaju svijeće su izrađene od organskog otpada, posebno od ljuski jaja. Ove bioposudice dobivaju boju zahvaljujući organskom otpadu i mineralima, a svaka od njih sadrži sjeme biljaka koje se može uzgojiti prilikom razgradnje. Ovaj biomaterijal ima iznimnu ulogu kao gnojivo, pridonoseći održivom ciklusu i zaštiti okoliša. S ponosom ću predstaviti ovu kolekciju koja kombinira inovaciju, estetiku i ekološku svijest.

Što još možemo očekivati od vaše posjete Art i zanatu?

Osim moje kolekcije “Biocandle/Biosvijeća”, posjetitelji Art i zanata mogu očekivati još inspirirajućih aktivnosti. Tijekom događaja, imat ću čast držati predavanja gdje ću podijeliti svoje znanje i iskustvo u vezi s biodizajnom i inovacijama. Također, donijet ću uzorke biomaterijala te ću predstaviti i druge izume koje sam razvila. Ovo će biti prilika da posjetitelji i posjetiteljke razgledaju, upoznaju se s materijalima i dizajnom te vode inspirirane razgovore o održivosti, kreativnosti i budućnosti dizajna.

Koji su do sada najveći uspjesi u vašem radu s biomaterijalima?

U svom radu s biomaterijalima sam postigla nekoliko značajnih uspjeha koji su mi pružili dubok osjećaj zadovoljstva. Jedan od najvećih uspjeha svakako je osvajanje zlatne nagrade u Koreji za biomaterijal od organskog otpada: BIOCANDLE.

Od lipnja 2023. godine članica sam Udruženja inovatora u Bosni i Hercegovini, aktivno doprinoseći inovacijskom ekosustavu. Prošle godine istraživala sam mogućnosti iskorištavanja kavine otpadne mase kao vrijednog resursa za stvaranje biodizela, visokokvalitetnih grijnih tijela i biomaterijala.

Osvojila sam nagradu za inovativnu ideju za poduzetništvo žena i nagradu Balkan Green Ideas BiH za 2022. godinu za istraživanje otpada kave. Moja posvećenost biodizajnu i inovacijama rezultirala je brojnim postignućima, a moj rad je izložen u prestižnim gradovima poput Londona, Ljubljane, Brna, Kölna, Beograda i nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini.

Također, nedavno sam osvojila zlatnu nagradu u Južnoj Koreji. Moje djelo vezano za SCOBY mikroorganizme je sačuvano kao NFT – dio trajne zbirke Muzeja suvremene umjetnosti RS.

Također, moji dizajni su bili u užem izboru za najbolji dizajn na Međunarodnom studentskom bijenalu. Nadalje, svoje dizajne sam izložila na Međunarodnom sajmu namještaja i interijera Imm Cologne putem platforme Pure Talents za mlade dizajnere.

PHOTOS BY: press / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.