girl-with-red-hat-Jq67nvYwUdE-unsplash

Bakterije gube mogu obnavljati organe drugih živih bića

GREEN_300_listici_sredina

Otkriće znanstvenika

Znanstvenici se nadaju da bi ovaj pristup mogao pomoći ljudima koji čekaju na transplantaciju jetre ili čak za sređivanje nekih oštećenja uzrokovanih starenjem u drugim dijelovima tijela.

Bakterije koje uzrokuju zaraznu bolest gubu mogu obnavljati organe drugih živih bića. Kako javlja BBC, ovo je otkriće znanstvenika sa Sveučilišta u Edinburghu revolucionarno. Naime, tim istraživača utvrdio je da su bakterije gube gotovo udvostručile veličinu jetre kod životinja stimulirajući pritom njen zdrav rast. Bakterije imaju sposobnost biološke alkemije i zapravo stvaraju nova tkiva kako bi ih mogle napasti.

Stručnjaci ističu da bi detaljna analiza mehanizma koji se skriva iza ove sposobnosti mogla jednoga dana polučiti nove terapije koje usporavaju starenje. Eksperimenti su pokazali da, kada infekcija stigne do jetre armadila, na kojemu su radili pokuse budući da se ova životinja često zarazi gubom, bakterija kontrolirano preuzima ovaj organ kako bi ga reprogramirala za vlastitu svrhu. Nakon nekog vremena jetra se gotovo udvostručila sa zdravim tkivom.

Znanstvenici još uvijek nisu sigurni kako je do toga došlo. “Nismo to očekivali. To je zapravo nevjerojatno. Kako bakterije rade? Ne postoji stanična terapija koja to može učiniti”, rekao je mikrobiolog Anura sa Sveučilišta Edinburgh.  Bakterije gube praktički su “pomladile” jetru, vraćajući ju u fazu u kojoj se može naglo povećati broj stanica jetre prije nego što ponovno sazru. “Nadamo se da se ovaj pristup može iskoristiti za oporavak jetre ljudi koji čekaju na transplantaciju ili čak za sređivanje nekih oštećenja uzrokovanih starenjem u drugim dijelovima tijela. Kada bismo to uspjeli, možda bismo mogli stvoriti cjepivo koje se daje svakih par mjeseci”, istaknuo je Rambukkana.

Postoji mogućnost da se ova tehnika koristi u liječenju ciroze jetre, no za to će trebati proći još vremena. Dr. Darius Widera sa Sveučilišta u Readingu rekao je da bi ovo otkriće moglo otvoriti put za nove terapijske pristupe liječenja bolesti, no oprezan je i dodaje: “Budući da je istraživanje provedeno korištenjem armadila kao modelnih životinja, nije jasno mogu li se i kako ovi obećavajući rezultati prenijeti na biologiju ljudske jetre. Potrebno je još usavršavanja“

 

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.