dijamanti naslovna

Znanstvenici otkrili misterij ružičastog dijamanta: Zašto je baš u Australiji pronađeno 90 posto ovoga dragog kamenja?

GREEN_300_listici_sredina

Evolucija Zemlje

Argyle rudnik, u zapadnoj Australiji, bio je izvor 90% ružičastih dijamanata na Zemlji. No ovo je prilično  neobično mjesto za dijamante jer njihova nalazišta uglavnom su u središtima kontinenata, što ovdje nije bio slučaj.

Najnovija istraživanja očito dolaze do logičnoga objašnjenja ovoga misterija. Jer, i neobična boja ružičastih dijamanata i geologija tla u kojem se nalaze dolaze iz sličnoga izvora – kao posljedica velikih tektonskih pomjeranja nastalih prije čak 1,3 milijarde godina. Navodno, veliki pomaci kontinenata, koji su se događali tijekom evolucije Zemlje, tada su ove dijamante duginih boja izbacili na površinu.

“Razdvajanje kontinenata bilo je ključno za izbacivanje tih dijamanata iz tih velikih dubina”, rekao je Hugo Olierook, istraživač na sveučilištu Curtin u Australiji i vodeći autor nove studije o porijeklu ružičastih dijamanata, objavljene danas u rujnu ove godine u časopisu Nature.

Zašto su neobični?

Ružičasti dijamanti razlikuju se od plavih ili žutih dijamanata, koji dobivaju boju od nečistoća poput dušika i bora. Za razliku od njih, ružičasti dijamanti su šareni samo zato što je njihova kristalna struktura deformirana. No u rudniku dijamanata Argyle nalazi se i mnogo smeđih dijamanata, koji dobivaju boju zbog još veće deformacije kristalne strukture.

Rudnik dijamanata Argyle zatvoren je 2020. godine, a istraživanja iz 1980-ih, ubrzo nakon otkrića nalazišta, procijenila su starost stijena na otprilike 1,2 milijarde godina.

No posljednja istraživanja bacila su novo svjetlo na starost ovih stijena. Procijenjeno je da su ružičasti dijamanti iz rudnika Argyle stariji za 100 milijuna godina nego što se prethodno vjerovalo, što ih stavlja u vrijeme početka raspada superkontinenta Nuna.

rudnika dijamanata Australija

Područje na kojem je sada rudnik Argyle nalazilo se spoju dvaju kontinenta, a raspad Nune, 500 milijuna godina kasnije, doveo je dijamante na površinu. Kontinent se nije raspao upravo na mjestu Argylea, ali istezanje, koje se događalo, vjerojatno je otvorilo “stari ožiljak” kontinentalnog sudara, gdje se nalazi rudnik. Oslabljivanje je omogućilo izlazak dubokih stijena – koje su izbacile rijetke ružičaste dijamante.

“Pratiti putanje dijamanata od dubina do površine korisno je za razumijevanje kako se ugljik, koji je sastavni dio dijamanata, kreće iz unutrašnjosti planeta prema površini”, rekao je Hugo Olierook. Prema njegovim riječima, Argyle je prilično jedinstveno mjesto, ali smatra da postoji šansa da se ružičasti dijamanti mogu pronaći i drugdje na Zemlji. Jedino, ako je njihova posebnost to što nastaju na rubovima kontinenata, vjerojatno će biti zakopani ispod brojnih slojeva stijena i sedimenta.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.