zdravlje zemlje naslovna

Znanstvenici napravili zanimljivu usporedbu: Da Zemlja dođe kod liječnika, koja bi joj bila dijagnoza?

GREEN_300_listici_sredina

Kako će izgledati budućnost

U nedavnoj studiji, objavljenoj u časopisu Science Advance, znanstvenici su odlučili sagledati Zemlju na način kao što liječnik pregledava ljudsko tijelo te su provjerili njezine životne funkcije. Evo kako izgleda Zemljin zdravstveni karton.

“Zemljina klima, biološka raznolikost, kopno, slatka voda, onečišćenje mikroplastikom i nuklearnim otpadom, daleko premašuju granične vrijednosti”, tvrdi studija objavljena u časopisu Science Advances, a kojom se još od 2009. bave znanstvenici okupljeni oko Johana Rockstroma iz Postdam Instituta, i koja se temelji na ocjenjivanju 9 parametara koji ukazuju na to u kakvom se trenutno stanju nalazi planet Zemlja.

Iako su brojke pokazale da je jedino kiselost oceana, zdravlje zraka i ozonski omotač unutar granica koje se smatraju sigurnima, onečišćenje oceana i zraka kreću u pogrešnom smjeru.

Jedan parametar utječe na drugi

Vrijednosti parametara nisu izolirane, već su međusobno povezane i isprepliću se. Kada je tim koristio računalne simulacije, otkrili su da pogoršanje jedne vrijednosti, poput klime ili biološke raznolikosti, pogoršava ostale. Također, smanjenje vrijednosti jednoga parametra, može poboljšati vrijednosti ostalih parametara.

Studija je pokazala da je jedna od učinkovitih metoda, kojima čovječanstvo raspolaže u borbi protiv klimatskih promjena, čišćenje zemlje od otpada i spašavanje šuma.

šume

Naime, povratak šuma u stanje u kakvom su bile krajem 20. stoljeća omogućilo bi prirodna spremišta za pohranu ugljičnog dioksida, a ovaj plin se ne bi skladištio u zraku, gdje akumulira toplinu.

Najkritičnije su vrijednosti na području bioraznolikosti koja je temelj očuvanja ugljičnog  i vodikova ciklusa. No ova studija daje i nadu jer pokazuje kako se ozonski omotač poboljšava, što je posljedica određenih akcija u smjeru očuvanja okoliša. Također, ističu znanstvenici, budući da očito prepoznajemo problem i znamo kako ga riješiti, važno je samo jače djelovati.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.