mliječna staza

Znanstvenici iznenađeni izračunima: Simulacija crne rupe baca novo svjetlo na putanje planeta u Mliječnoj stazi

GREEN_300_listici_sredina

Tajne svemira

Svemir je misterij znanstvenicima, a kada je potvrđeno i postojanje crne rupe u središtu naše galaksije, jedan od glavnih izazova bio je doznati kako ona utječe na planete u svojoj neposrednoj blizini.

Otkad je u središtu naše galaksije otkrivena crna rupa Sagittarius A*, a znanstvenici okupljeni u tim nazvan Event Horizon Telescope (EHT) objavili njezinu prvu fotografiju, astronomi se trude otkriti koja je njezina funkcija i na koji način utječe na planete u Mliječnoj stazi. Prema astronomskim izračunima, Sagittarius A* od nas je udaljena oko 26.000 svjetlosnih godina i ima masu četiri milijuna puta veću od mase Sunca.

No nedavno su kroz simulaciju crne rupe i izračune kretanja čak 27 njoj najbližih planeta došli do začuđujućih zaključaka. Naime, ispostavilo se da zvijezde koje kruže u blizini crne rupe Mliječne staze imaju nestabilne putanje koje postaju nepredvidive već nakon 462 godine. Ovu su simulaciju proveli  astronomi iz Nizozemske i Velike Britanije, čiji su rezultati objavljeni u časopisima International Journal of Modern Physics D i Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Usavršili izračune i ispravili pogreške u simulaciji

Već je i simulacija kretanja u odnosu na crnu rupu znanstevnicima bila prilično kompleksna, ali istraživači iz Leidena podigli su ljestvicu više i u simulaciju uspjeli ubaciti čak 27 planeta, ispravivši pogreške u izračunima.

Zaključili su kako gledane s veće udaljenosti, putanje zvijezda izgledaju prilično stabilne, ali detaljniji izračuni i uvid otkrivaju kaotične promjene, a ponekad je riječ o pomaku putanje na udaljenost četrdeset puta veću nego što je udaljenost Zemlje do Sunca.

Središte Mliječne staze, u kojem se nalazi crna rupa i zvijezde koje kruže oko nje, postaje nepredvidljivo vać nakon samo 462 godine, što je u svemirskom vremenu prilično kratko razdoblje i nagla promjena, objašnjava jedan od astronoma koji je radio na simulaciji, Simon Portegies Zwart.

Za istraživače poput Zwarta, važno je ne samo razumijevanje ovog vremenskog prozora, već i novi način gledanja na crne rupe i njihovu okolinu. Uvodeći nove termine, kao što je “punktirani kaos”, pokušavaju  opisati nepredvidivo ponašanje zvijezda u kozmičkom prostoru.

Douglas Heggie, jedan od autora ove studije, pohvalio je preciznost istraživanja: “Ove simulacije i rezultate temeljito smo testirali. Sada s punim povjerenjem možemo raspravljati o kaotičnosti u sistemima s više zvijezda.”

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.