isro_

Nakon Mjeseca, Indija poslala letjelicu i na Sunce!

GREEN_300_listici_sredina

Evo o čemu se radi

Dok se svemir pretvara u globalni posao, Indija se oslanja na uspjeh ISRO-a kako bi pokazala svoju moć u tom sektoru.

Nakon što su uspješno spustili letjelicu na nedovoljno istraženi južni pol Mjeseca, Indijci su sada lansirali letjelicu radi proučavanja solarnih vjetrova, koji na Zemlji mogu izazvati polarne svjetlosti.

Kako je vidljivo u prijenosu uživo Indijske svemirske istraživačke agencije (ISRO), znanstvenici su raketu ispratili glasnim pljeskom. Riječ o njenoj prvoj solarnoj misiji,  a prijenos je pratilo gotovo više od pola milijuna ljudi, dok se tisuće okupilo u blizini mjesta lansiranja.

POGLEDAJTE VIDEO: 

 

Riječ je o letjelici nazvanoj prema hindskoj riječi za Sunce – Aditya-L1, koja bi tijekom četiri mjeseca putovala oko 1.5 milijuna kilometara do svojevrsnog parkirališta u svemiru, gdje predmeti uglavnom ostaju na mjestu zbog uravnotežavanja gravitacijskih sila, što smanjuje potrošnju goriva letjelice.

Ta se mjesta nazivaju Lagrangeove točke, a nazvana su po talijansko-francuskom matematičaru Joseph-Louisu Lagrangeu.

‘Za bolje razumijevanje Sunca’

“Uvjerili smo se da ćemo imati jedinstven skup podataka koji trenutno nije dostupan ni u jednoj drugoj misiji”, rekao je Sankar Subramanian, glavni znanstvenik misije, a prenosi Reuters.

“To će nam omogućiti da razumijemo Sunce, njegovu dinamiku kao i unutarnju heliosferu, koja je važan element za današnju tehnologiju, kao i aspekte svemirskog vremena”, dodao je.

Misija također ima kapacitet napraviti “veliki prasak u smislu znanosti”, rekao je Somak Raychaudhury, koji je bio uključen u razvoj nekih komponenti, dodajući da čestice energije koje emitira Sunce mogu pogoditi satelite koji kontroliraju komunikacije na zemlji.

Utjecaj na satelite

Znanstvenici se nadaju da će saznati više o učinku sunčevog zračenja na tisuće satelita u orbiti, čiji broj raste s uspjehom pothvata poput komunikacijske mreže Starlink tvrtke SpaceX Elona Muska.

“Niska Zemljina orbita jako je zagađena zbog privatnog sudjelovanja, tako da će razumijevanje načina zaštite tamošnjih satelita imati posebnu važnost u današnjem svemirskom okruženju”, rekao je Rama Rao Nidamanuri, voditelj odjela za Zemlju i svemirske znanosti na Indijskom institutu za Svemirska znanost i tehnologija.

Privatizacija lansiranja

Dugoročno gledano, podaci iz misije mogli bi pomoći u boljem razumijevanju utjecaja sunca na Zemljine klimatske obrasce i podrijetlo solarnog vjetra, toka čestica koje teku od Sunca kroz solarni sustav, rekli su znanstvenici ISRO-a.

Potaknuta Modijem, Indija je privatizirala svemirska lansiranja i nastoji otvoriti sektor stranim ulaganjima jer cilja na peterostruko povećanje svog udjela na globalnom tržištu lansiranja u sljedećem desetljeću.

Dok se svemir pretvara u globalni posao, zemlja se također oslanja na uspjeh ISRO-a kako bi pokazala svoju moć u tom sektoru.

 

PHOTOS BY: Screenshot/ISRO / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.