Zgodna akcija kod susjeda: Prikupljaju još uvijek uporabne elektroničke uređaje kojima pronalaze nove vlasnike

GREEN_300_listici_sredina

Tako se to radi

Lijepa priča stiže iz Ljubljane. Naime, tamošnji stanovnici od ovog tjedna na dva punkta u gradu mogu donositi stari, ali još uvijek uporabni elektronički uređaj koji će biti dorađen ili prepravljen i kojem će naći novog vlasnika. Ovo je idealni primjer kako smanjiti elektronički otpad, ali i ponovno ga staviti u upotrebu.

U sklopu akcije “Odnesete svojo staro elektroniko”, odnosno “Donesi stare elektroničke aparate” Ljubljana nudi svojim stanovnicima upravo to – da na dvije lokacije u gradu mogu donijeti elektroničke aparate koji su još uvijek uporabni te koji mogu dobiti nove vlasnike koji potencijalno nemaju sredstva kupnje novih. “Vaš stari TV i dalje radi, ali ste upravo kupili novi i ne znate što biste s njim? Upravo za takve slučajeve tvrtka ZEOS u Sloveniji postavlja kutke za ponovnu upotrebu koji pomažu da otpadni elektronički uređaji dobiju novu priliku za život”, stoji u objavi.

U sabirnom centru Povšetov i Centru za ponovnu upotrebu Ljubljana postavljena su dva nova kutka za ponovnu upotrebu, gdje stanovnici glavnog grada Slovenije mogu donijeti televizore, računala i druge elektroničke uređaje koje više ne koriste. Dožupan Dejan Crnek istaknuo je kako je za Općinu Ljubljana svaka aktivnost prema boljem životu ono što dodaje kamenčić u mozaik strategije ljubljanske općine iz razdoblja prije nego što je 2016. godine postala zelena prijestolnica, odnosno Zero Waste općina. “Svaka ovakva aktivnost korak je prema našem opredjeljenju. U Općini podržavamo ovakve inicijative i zato što znamo da ih provode organizacije koje rade iz srca. Takve aktivnosti ne donose veliku zaradu, ali donose veliko zadovoljstvo”, istaknuo je dožupan za tamošnje medije. 

U sabirnim centrima skuplja se radna tehnika pogodna za ponovnu upotrebu: bijela tehnika – perilice rublja, hladnjaci, pećnice, mali kućanski aparati, elektronika kao što su radio, zvučnici, LCD televizori i monitori, lampe, računalna oprema i alati za dom i vrt; ukratko, svi uređaji koji rade na struju ili baterije. Svi prikupljeni uređaji bit će pregledani i vraćeni u Reciklažni centar Povšetov, gdje će pronaći nove vlasnike. “Mi smo potrošačko društvo i proizvodimo sve više e-otpada, sve je više male elektronike koju ljudi instinktivno kupuju i vrlo brzo bacaju kao otpad”, kazao je direktor tvrtke Zeos Emil Šehić, te zaključuje da se ovim novim projektom želi obuhvatiti i druge elemente kružnog gospodarstva.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.