martino-pietropoli-s9VaMXNGbmQ-unsplash

Ljubljana: Zeleni grad koji će zavoljeti svi ljubitelji biciklizma

GREEN_300_listici_sredina

Međunarodna konferencija biciklista

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Svi ljubitelji biciklizma, kulture i zdravog načina života obožavat će ovaj zeleni europski grad koji je ujedno i domaćin međunarodne konferencije biciklista, Velo-city.

Nakon nezaboravnog Velo-cityja 2021 održanog u Lisabonu, glavi grad Slovenije postaje domaćin ove međunarodne konferencije, godišnjeg svjetskog biciklističkog samita Europske biciklističke federacije (ECF). Velo-city je međunarodna konferencija koja će se ove godine održati u Ljubljani u razdoblju od 14. do 17. lipnja. Globalna biciklistička zajednica sastat će se pod glavnom temom “Biciklizam promjena”. Time žele istaknuti kako je biciklizam zdrav i održiv način transporta te pridonosi postizanju naših globalnih klimatskih ciljeva.

U centru Ljubljane motorizirani promet je ukinut već 2007. godine, a time je stvorena površina veličine 100 000 m2 u centru grada koja je namijenjena samo za pješake i bicikliste. Zahvaljujući stvaranju višenamjenskih, zajedničkih prostora s ciljem podizanja kvalitete života u gradu, Ljubljana je tri puta zaredom svrstana među 20 najboljih biciklističkih gradova na svijetu.

U Ljubljani je biciklizam prioritet pa se, u suradnji s raznim dionicima ,tijekom zadnjih 10 godina aktivno radilo na unaprijeđenu biciklističke infrastrukture. Također, zanimljiv podatak je i taj da 75 % ovog grada čine zelene površine.

“Drago mi je što je Ljubljana, koja se zalaže za održivi razvoj, domaćin tako važne biciklističke konferencije. Ponosni smo što su međunarodni stručnjaci prepoznali naš napredak u području biciklizma, te što nam je Europska biciklistička federacija povjerila organizaciju ovog skupa na kojem ćemo istaknuti najnovije aktivnosti, smjernice i mjere u području biciklizma u gradova”, izjavio je za ECF gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković.

“Opće dobrobiti urbanog biciklizma su dobro poznate, a najvažnija je ona koja pokreće promjene u društvenom i političkom okruženju prema odgovornoj zajednici budućnosti. Stoga bicikl nije samo sredstvo aktivne mobilnosti, već i alat aktivno građanstvo. Na biciklima okrećemo kotače napretka”, rekao je Zamjenik gradonačelnika Ljubljane  Janez Koželj.

“U Sloveniji, kao i drugdje u Europi, bilježimo snažan porast putovanja biciklima, a prodaja bicikala doseže rekordne vrijednosti. Političari se trude udovoljiti svojim građanima koji žele ovakav održivi prometni sustav. Vrijeme je sada. Svi smo spremni promijeniti način na koji se krećemo i živimo. Velo-city 2022 Ljubljana ponudit će priliku političarima, akademskoj zajednici, industriji i potrošačima da prepoznaju ključnu ulogu bicikla u izgradnji svijeta koji je pogodniji za život. Osobno se veselim što ću vas vidjeti u Ljubljani ove godine”, rekao je Henk Swarttouw, predsjednik ECF-a.

Od 14. do 17. lipnja 2022. pripremite svoje bicikle i pridružite ovoj međunarodnoj konferenciji na kojoj vas u četiri dana očekuju brojne inspirativne prezentacije o promišljanju urbanih sredina, zelenom turizmu i ekonomiji, ali i neizostavan zabavni program. Više doznajte ovdje.

PHOTOS BY: unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.