Turisti sve češće za svoje odmorišta biraju objekte i destinacije koje se okreću green poslovnim strategijama, a u Hrvatskoj je sve više ugostitelja koji smanjenje ugljičnog otiska smatraju kao ozbiljan zadatak. Još prije nekoliko godina članovi Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela pokrenuli su trend Eco zelenih hotela i svojom ponudom te stavom krenuli u smjeru zelene tranzicije.
Svjesni da su staklenički plinovi, klimatske promjene i globalno zagrijavanje naša stvarnost, svoje poslovanje podigli su na stepenicu više pa su uz podršku Ministarstva turizma i sporta odlučili mjeriti ugljični otisak u svojim objektima i lokalnoj zajednici gdje posluju.
Tako je osmišljena i usvojena nova metodologija DOMH (dekarbonizacija obiteljskih i malih hotela), koja je usklađena s međunarodnom HCMI metodologijom (Hotel Carbon Measurement Initiative), i koja ujedno daje smjernice za smanjenje emisije ugljičnog dioksida. Oni članovi obiteljskih i malih hotela, koji odluče u svojim objektima mjeriti ugljični otisak, moći će dobiti dvije vrste certifikata: “Ovaj hotel mjeri svoj ugljični otisak” ili “Ovaj hotel mjeri i smanjuje svoj ugljični otisak”.
Hotelijeri će mjeriti ugljični otisak na godišnjoj razini, i to prema ukupnoj površini soba i hodnika, ukupnom broju zauzetih soba, ukupnoj potrošnji energije iz goriva i električne energije, a u konačnom izračunu uzimaju se u obzir i faktori emisije za Hrvatsku.
Cilj ovoga projekta, kako ističu iz Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela, nije samo izračunati ugljični otisak hotela nego senzibilizirati goste i potaknuti ih na smanjenje njihovog osobnog otiska tijekom boravka u određenom hotelu i na određenoj turističkoj destinaciji.