SEOUL, Aug. 25, 2023  -- People protest against Japan's decision to release nuclear-contaminated wastewater in Seoul, South Korea, Aug. 25, 2023. Japan started releasing nuclear-contaminated wastewater from the crippled Fukushima Daiichi Nuclear Power Plant into the Pacific Ocean on Thursday, disregarding public concerns and strong opposition from both home and abroad.,Image: 799919167, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Zbog ispuštanja radioaktivne vode u ocean Kinezi panično kupuju sol

GREEN_300_listici_sredina

Zabranili i uvoz ribe i plodova mora

"Radimo prekovremeno na proizvodnji, distribuciji i ulažemo sve napore kako bismo zajamčili opskrbu tržišta", stoji u priopćenju Nacionalne industrije soli.

Nakon što je Japan u četvrtak počeo ispuštati pročišćenu radioaktivnu vodu u Tihi ocean iz uništene nuklearke Fukušima, najveći kineski proizvođač soli pozvao je građane na masovnu kupnju.

Iz državne National Sal Industry grupacije, najvećeg proizvođača soli na svijetu, poručili su da žurno rade na povećanju zaliha budući da je u nekim dijelovima Kine sol u potpunosti rasprodana.

Police soli ispražnjene su u supermarketima i rasprodane na internetskim prodajnim platformama u nekim mjestima, uključujući Peking i Šangaj, javlja Reuters.

‘Širenje znanstveno neutemeljenih tvrdnji’

Podsjetimo, Kina se snažno usprotivila japanskoj akciji ispuštanja radioaktivne vode u ocean. Tvrde da japanska vlada nije dokazala da je voda sigurna zbog čega su zabranili uvoz ribe i svih plodova mora iz Japana.

“Radimo prekovremeno na proizvodnji, distribuciji i ulažemo sve napore kako bismo zajamčili opskrbu tržišta”, stoji u priopćenju Nacionalne industrije soli.

Istaknuli su pritom da su zalihe obilne te da će manjak biti samo privremen.

Dugotrajni proces

Japan je kritizirao Kinu zbog širenja “znanstveno neutemeljenih tvrdnji” i tvrdi da je ispuštanje vode sigurno, napominjući da je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) također zaključila da je utjecaj koji bi to imalo na ljude i okoliš “zanemariv”.

Ispuštanje radioaktivne vode odobreno je od strane UN-ovog nadzornog tijela prošloga mjeseca, a japanske su vlasti odluku donije još prije dvije godine. Riječ je o početku dugotrajnog procesa stavljanja izvan pogona elektrane Fukushima Daiichi nakon što ju je uništio tsunami.

PHOTOS BY: Profimedia / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.