Fukushima: Od simbola nuklearne katastrofe do pionira energetske tranzicije

GREEN_300_listici_sredina
Fukushima se na desetu godišnjicu najsnažnijeg japanskog potresa može pohvaliti da je na pravom putu da od simbola nuklearne katastrofe postane simbol energetske tranzicije.

Promjene su prije svega posljedica razumijevanja stanovnika da je zelena energija u svakom pogledu, pa i u slučaju neke nove katastrofe, bolje rješenje od nuklearnih elektrana ili fosilnih goriva. Kako piše Balkan Green Energy News, Fukushima je postavila cilj da do 2040. godine 100 posto energije proizvodi iz obnovljivih izvora i za deset godina je stigla do 37,4 posto.
Najveći dio zelene energije dolazi iz solarnih elektrana, gdje su kapaciteti za deset godina od nula povećani na 2,1 GW, a u toku je realizacija plana da se izgrade solarne elektrane i vjetroelektrane snage 600 MW. Ali, Fukushima je otišla korak naprijed i razvija najmodernija rješenja koja nudi zelena energija. Tako je instalirala jedno od najvećih svjetskih postrojenja za proizvodnju zelenog vodika, snage 10 MW, koje koristi energiju iz solarnih elektrana, ali i naselja od 150 domova koje se potpuno opskrbljuje iz solarnih panela na svojim krovovima.

Solarno naselje budućnosti

Pojedina mjesta u prefekturi Fukushima, odlučila su da tragediju koja ih je zadesila promatraju kao priliku i radikalno preispituju same temelje svojih zajednica. Naselje Emi Furu Naraha ima oko 140 domova u čijem centru je jedan komercijalni objekt i društveni centar. Sve kuće se opskrbljuju iz sistema solarne energije koji stvara 1 MWh energije i ima bateriju od 600 kW, koja garantira nezavisnost ovog naselja.
“Ranije smo plaćali električnu energiju proizvođaču izvan grada, ali sada je proizvodimo ovdje i podržavamo sebe i svoju ekonomiju”, kaže Sakamoto Hiroshi, voditelj Odjela za promociju obnove grada Narahe, dodajući da su čak i solarni paneli postavljeni na krovovima naselja proizvedeni u obližnjoj tvornici. Inače, u Fukushimi je posađeno više od osam milijuna suncokreta kao simbol nade i vere u obnovu Japana i pomogli su građanima da krenu ka boljoj budućnosti.

Energija za Tokio

Naravno, posljedice katastrofe koja se dogodilo, prije svega u nuklearnoj elektrani Dai-ichi, teško će biti sanirane, što opet Fukushima želi iskoristiti. Naime, u toku je gradnja 11 solarnih elektrana i 10 vjetroelektrana na poljoprivrednom zemljištu koja se više ne može obrađivati. Kapacitet svih elektrana bit će 600 MW što je isto kao dvije trećine nekadašnje nuklearke, a proizvedena električna energija bit će isporučivana Tokiju. Cijeli projekt vrijedan je 2,7 milijardi dolara.

Najveće svjetsko istraživačko postrojenje za vodik

Iskorak koji je u području zelene energije napravila Fukushima predstavlja i postrojenje za vodik koje je izgradila Toshiba. Elektroliza vode obavlja se energijom iz obližnje solarne elektrane, ali se po potrebi koristi i energija iz mreže. Kako kaže Eiji Ohira iz Organizacije za razvoj nove energije i industrijske tehnologije, gore navedeno istraživačko postrojenje trenutno je najveće na svijetu. Iskustvo i podaci stečeni njegovim radom bit će neprocjenjivi za komercijalnu primjenu u budućnosti, dodaje on.
Japan se, inače, nedavno obvezao da do 2050. bude klimatski neutralan, a iskustva Fukushime će u tome biti neprocjenjiva.

PHOTOS BY: Pexels, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.