Japanci ispuštaju radioaktivnu vodu iz Fukušime u ocean. Naš poznati fizičar: ‘Bezveze se radi drama’

GREEN_300_listici_sredina

Razgovarali smo s Tončijem Tadićem s Instituta Ruđer Bošković

Ispuštanje radioaktivne vode odobreno je od strane UN-ovog nadzornog tijela prošloga mjeseca, a japanske su vlasti odluku donije još prije dvije godine.

“Riječ je o milijun i pol kubnih metara vode koji će se ispuštati kroz sljedećih 30 godina, to je dugi period, a sve će se odvijati postupno i to na način da radioaktivnost ne bude povećana u odnosu na prirodnu reaktivnost mora”, objasnio nam je Tonči Tadić, naš najpoznatiji nuklearni fizičar s Instituta Ruđer Bošković.

Podsjetimo, svaki dan se u Fukušimi skupi oko 100.000 litara kontaminirane vode: one koja hladi oštećene reaktore elektrane, ali i podzemne vode i kišnice koje prodiru u spremnike. Trenutno je u spremnicima na obali pohranjeno oko 1,34 milijuna tona – što je ekvivalentno gotovo 540 olimpijskih bazena!

Ispuštanje radioaktivne vode odobreno je od strane UN-ovog nadzornog tijela prošloga mjeseca, a japanske su vlasti odluku donije još prije dvije godine. Riječ je o početku dugotrajnog procesa stavljanja izvan pogona elektrane Fukushima Daiichi nakon što ju je uništio tsunami.

‘Nema abnormalnosti’

Operater elektrane Tokyo Electric Power (Tepco) (9501.T) rekao je da je puštanje počelo u četvrtak u 13:03 po lokalnom vremenu te da nisu identificirali nikakve abnormalnosti s crpkom za morsku vodu ili okolnim objektima.

Međutim, Kina je u četvrtak ponovila svoje čvrsto protivljenje planu te uvela zabranu uvoza plodova mora iz Japana.

To je, jasan je Tadić, politički motivirana odluka.

“Osobno mi zaista nije jasno zašto najveće probleme sad radi Kina. Rade dramu, a ne žele priznati koliko oni ispuštaju tricija. Zabrana uvoza plodova mora je neutemeljena i politički motivirana odluka”, kaže Tadić.

‘Ništa se ne radi napamet’

“Japan ništa ne radi napamet. Cijela japanska operacija ispuštanja vode usklađena je s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju i provodi se sukladno standardima. Ljudi kao da zaboravljaju da i more ima svoju prirodnu radioaktivnost”, objasnio je Tadić.

Istaknuo je pri tome da bi se radioaktivnost trebala povećati za više od jedne desetinke postotka, odnosno, o 0,1 posto te da Japan vodu ispušta baš sada jer je prošlo dvanaest godina.

“To je vrijeme poluraspada tricija unutar kojeg se radioaktivnost smanjila za pola. Riječ je o vrsti vodika koji je inače gorivo za fuziju i neželjeni je produkt rada reaktora. U tijeku ove operacije koju je testirala IAE, postavljeno je, na njihovo inzistiranje, čak 16 kontrolnih točaka kod mjesta ispusta, a sama ispuštanja bit će na dubini od jednog kilometara”, kaže Tadić.

Stoga, nema mjesta panici.

 

 

PHOTOS BY: Green.hr, Profimedia, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.