Zasukali rukave i posadili više od 7000 sadnica: ‘Spašavamo pluća turopoljskog kraja’

Sjajan projekt

Ovakva zajednička akcija rezultat je sjajnog Ininog projekta kroz koji se sustavno potiče zaštita okoliša kroz financiranje brojnih zelenih projekata diljem Hrvatske.

Timski duh, ljubav prema prirodi i očuvanju okoliša i dobra atmosfera obilježili su završetak projekta “Pluća turopoljskog kraja“. Simboličan je to naziv za akciju pošumljavanja, koju je Lokalna akcija grupa (LAG) Zrinska gora – Turopolje provela u sklopu projekta koji je odabran na natječaju na 10. Ininom Zelenom pojasu.

Inače, riječ je o natječaju kroz koji je do sada sufinancirano čak 149 projekata s ukupnim iznosom od 420.053 eura! Konkretnije, kroz Zeleni pojas INA je posadila 11 761 sadnica cvijeća, drveća i raslinja te su uspješno zazelenili prostor od čak 121 339 četvornih metara. Osim toga, uredili su brojna igrališta, zelene površine, čistili su šume, podmorja, jezera i rijeke od otpada, obnavljali prihvatilišta za životinje, otvarali učionice u prirodi, podržali rad učeničkih zadruga i edukacije o ekologiji te brojne druge zelene aktivnosti.

Zelenih aktivnosti na području turopoljskog kraja ne manjka. Štoviše, vrijedni su volonteri zasukali rukave i pošumljavanjem obogatili pluća turopoljskog kraja – šumska područja koja, stvarajući kisik i upijajući CO2, daju život.

Više od 7000 sadnica!

Kako su nam kazali iz LAG-a, projekt uključuje sadnju 7300 sadnica hrasta lužnjaka na području Turopoljskog luga. Štoviše, ovim projektom pošumljeno je više od 10 000 m2 šumske površine, što značajno utječe na smanjenje CO2 te povećanje proizvodnje kisika na području Turopolja i šire, ali i očuvanju zelenih površina i bioraznolikosti.

“Sadnja sadnica hrasta lužnjaka tekla je i bolje od očekivanog. Posebno jer je došao veliki broj volontera (nekolicina iz inozemstva) što nas je posebno iznenadilo i razveselilo. Svi sudionici su timski radili bez obzira na to što nas se većina do tada nije poznavala“, kazala nam je Anamarija Grčević iz LAG-a te istaknula kako se sadnja odvijala u parovima.

‘Ponosni smo jer nas je INA prepoznala’

“Svi smo si međusobno pomagali i trudili se da se sadnja što uspješnije izvrši i da za koju godinu vidimo plodove naše zajedničke akcije“, dodala je.

Ovakva zajednička akcija rezultat je sjajnog Ininog projekta kroz koji se sustavno potiče zaštita okoliša, kroz financiranje brojnih zelenih projekata diljem Hrvatske.

“LAG Zrinska gora – Turopolje je najponosniji što je INA prepoznala naš projekt među tisuću prijavljenih te omogućila provedbu projekta. Najponosniji smo što smo imali mogućnost doprinijeti očuvanju prirodnih resursa i povećanju proizvodnje kisika na području Turopolja i šire“, zaključuje Grčević.

PHOTOS BY: LAG Zrinska gora - Turopolje / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.