DONAT DONOSI

Zašto se od davnina vjeruje da je prirodna mineralna voda najzdravije piće?

Čudo od prirode

Zbog svoje prirodne čistoće i specifičnog mineralnog sastava, prirodna mineralna voda blagotvorno djeluje na naše zdravlje. Ovo čudo od prirode potiče iz podzemnih ležišta zaštićenih od onečišćenja gdje dolazi do kontakta sa stijenama. Tim kontaktom se rastvaraju minerali iz stijena i kada voda izvire na površinu, dobijemo vodu bogatu mineralima i drugim supstancama. Međutim, da bi uistinu koristila našem tijelu, bitno je odakle dolazi...

Blagotvorna djelovanja mineralne vode na organizam prepoznali su drevni narodi, a njezina povijest usko je povezana s njezinom uporabom u termalnim kupalištima. Stari Rimljani stvorili su opsežne sustave za distribuciju vode u svom Carstvu i sakupljali vodu iz tla pomoću vodenog kotača, prije nego što su otkrili klipnu pumpu. Poput Kelta, Rimljani su bili svjesni terapeutskih svojstava izvora mineralne vode i posjećivanja termalnih kupki.

Oni su prvi nosili vodu u amforama, pretečama boca koje danas koristimo. Nakon invazija i epidemija srednjeg vijeka, lječilišta i mineralne vode izgubile su privlačnost u Europi. Ponovno su postali moderni u 14. stoljeću zahvaljujući arapskom utjecaju u Španjolskoj. U 19. stoljeću glavni su europski gradovi uveli kanalizaciju i tekuća voda postala je dostupna većem broju ljudi. Istodobno, otkriće zagađene vode, za koju se vjeruje da uzrokuje tifus i koleru, dovelo je do razvoja trgovine flaširanom mineralnom vodom krajem stoljeća. Naime, flaširana mineralna voda bila je sinonim čistoće. Nakon Drugog svjetskog rata, mineralna voda postala je izrazito popularna na tržištu.


Mineralne vode imaju višestruki učinak na ljudsko tijelo. Djeluju na proces probave, funkciju sekretornih i endokrinih organa te nadopunjuju dnevne potrebe tijela za mineralima. Minerali u tim vodama nalaze se u otopljenom obliku najpovoljnijem za njihovu resorpciju. Stoga prirodne mineralne vode mogu biti dodatni izvor minerala. U svakodnevnoj prehrani suvremenog čovjeka, prehrani vegetarijanaca, u dijetalnim terapijama i u fiziološkim i patološkim stanjima u kojima je povećana potreba za mineralima ili se oni gube u većim količinama. Ako je pravilno odabrana, mineralna voda također pomaže u održavanju ravnoteže elektrolita koji su u njoj prirodno otopljeni. Ona može imati antibakterijska i protugljivična svojstva. Između ostalog, mineralna voda pomaže u detoksikaciji, čišćenju tijela, tj. borbi protiv raznih štetnih tvari, toksina, kao dodatak terapiji kod mnogih kroničnih bolesti.


Uz sve navedeno, važno je istaknuti kako je 80 % stanica imunosnog sustava smješteno je u crijevima, što znači da naš probavni sustav bitno doprinosi dobrobiti cijelog tijela. Stoga moramo pravilno paziti na cjelokupni probavni sustav i crijeva. Koraci u dobrom smjeru zasigurno su uravnotežena prehrana, zdrav način života i preventivna svakodnevna konzumacija prirodne mineralne vode.


Naravno, da bismo u potpunosti iskoristili benefite koje pruža ova voda, moramo biti sigurni da je ona uistinu nastala prirodnim putem, odnosno da je netaknuta. Primjerice, na području Rogaške Slatine u Sloveniji priroda je stvorila jedinstvenu kombinaciju minerala koji u vodu, na njenom putu u dubine dugom 7.000 godina, prodiru kroz različite slojeve zemlje. Upravo ta jedinstvena kombinacija minerala, koja je djelo prirode, klinički dokazano potiče rad probave i blagotvorno djeluje na tijelo. Na kraju putovanja voda se zaustavlja u podzemnom nalazištu na dubini od 600 m. Na površinu izlazi sama, jer prirodni CO 2 stvara pritisak koji gura vodu prema površini. Tako netaknuta voda, obogaćena mineralima koji doprinose pravilnom radu našeg probavnog sustava, pritječe u punionicu, a nama kupcima je poznata kao Donat Mg. Ono što je posebno pohvalno je da se njihove boce od ožujka 2021. godine nalaze na policama u novoj ekološki prihvatljivoj boci od reciklirane plastike. Ipak, ako nam je priroda podarila ovo čudotvorno piće, najmanje što možemo napraviti je smanjiti opterećenje okoliša plastičnim otpadom i reciklirati plastiku jer time štedimo njezine prirodne resurse kao što je voda.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels, Pixabay, Donat / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.