DONAT DONOSI

Zašto je bitno da odaberemo reciklirano?

Pravilno odlaganje je ključno

PET plastične boce popularan su izbor za pakiranje bezalkoholnih pića zbog brojnih pogodnosti koje pružaju proizvođačima i potrošačima. No, provjerite zašto je bitno da se proizvod koji odaberete prilikom iduće kupnje nalazi upravo u pakiranju od reciklirane plastike...

Koliko god se trudili, jednostavno ne možete podcijeniti ulogu plastike u vašem životu. Od spremnika za hranu, unutrašnjosti automobila do proizvoda poput prijenosnih računala i pametnih telefona – plastika je posvuda. No iako plastika ima svoje prednosti, naša ovisnost o njoj učinila ju je prijetnjom za okoliš. Prema podacima programa Ujedinjenih naroda za okoliš, svake se minute kupuje milijun plastičnih boca, dok se u svijetu godišnje koristi do 5 milijardi plastičnih vrećica za jednokratnu upotrebu. Ukupno je polovica sve proizvedene plastike dizajnirana da se koristi samo jednom, a zatim baci. Iako je trend problematičan, jedan od načina da se to riješi je promjena u načinu života i povećanje napora za recikliranje plastike

PET, PETE ili polietilen tereftalat je snažno, kruto sintetičko vlakno koje potječe iz porodice polimera izrađenih od etilena glikola i tereftalne kiseline. Osim što su lagani, PET spremnici biološki ne reagiraju s hranom i pićem. PET je snažan, nereaktivan i ekonomičan i uvelike smanjuje opterećenje okoliša običnom plastikom. Srećom, sve više brendova odlučuje se za PET plastiku jer se može 100% reciklirati, a najveća prednost je što se vraćena ambalaža može koristiti kao sirovina za izradu novih predmeta. Suvremena tehnologija, naime, omogućuje ponovnu upotrebu polietilen tereftalata (PET), od kojega su proizvedene plastične boce, za proizvodnju novih plastičnih boca koje su u potpunosti od recikliranog materijala.

Mnogi se pitaju, je li staklo ipak bolja alternativa za pakiranje hrane i pića? Iako će vas možda iznenaditi, odgovor je ne uvijek. Tijekom posljednjih nekoliko desetljeća, PET plastika sve se više koristi za pohranjivanje hrane i pića te pruža neke prednosti koje staklo zapravo nema. Mnoge tvrtke su to prepoznale i umjesto staklenih ambalaža, nude one od reciklirane plastike.
Iako se staklene boce mogu smatrati održivijima od plastičnih, uglavnom zato što se mogu ponovno upotrijebiti, dugoročno gledanom, možda neće biti toliko održive kao PET boce. Da, staklene boce možete ponovno koristiti bezbroj puta. Ono što staklene boce dugoročno čini nesigurnima jest rast biofilma. Biofilm je specifična bakterijska formacija, odnosno ono je skup jedne ili više vrsta mikroorganizama koji mogu rasti na različitim površinama. Mikroorganizmi koji proizvode bakterije ozbiljna su prijetnja za javno zdravstvo na globalnoj razini, ali zbog loših sanitarnih uvjeta i niskih ekonomskih resursa šanse za infekcije su velike u zemljama u razvoju. Još jedna prednost PET-a je trajnost. Naime, PET boce su izdržljivije od staklenih boca koje se mogu lako slomiti.

Primjerice, prirodna mineralna voda Donat Mg od nedavno se prodaju isključivo u bocama proizvedenim od 100% reciklirane plastike i ukinuta je povratna staklena ambalaža. Priupitali smo Donat kako to da su se odlučili na takav pothvat. Kako su nam objasnili, osim što su takve boce bolje za zdravlje, njihova proizvodnja je ekološki prihvatljivija i time Donat smanjuje svoj otisak na okoliš. “Staklene boce, koje se vraćaju u proizvodni proces, prije ponovne upotrebe treba temeljito očistiti. Pritom se troše pitka voda, energija i sredstva za čišćenje. Odlukom da više nećemo upotrebljavati povratnu staklenu ambalažu godišnje ćemo prosječno uštedjeti oko 1.000.000 litara pitke vode, oko 98.000 kWh električne energije i oko 60.000 Nm3 prirodnog plina te smanjiti opterećenje okoliša sredstvima za čišćenje za oko 12.000 kg. Budući da je masa staklenih boca puno veća od mase iste količine plastične ambalaže, ukidanjem staklenih boca smanjit ćemo broj prijevoza za otprilike trećinu te time također smanjiti emisije ugljičnog dioksida, koje nastaju zbog transporta“, rekli su nam iz Donata.

Ono što su nam potvrdili iz Donata je da boce od reciklirane plastike ni na koji način ne mijenjaju kvalitetu proizvoda koji se u njoj nalazi. “Pakiranje ne utječe na okus Donata, jer ga definira jedinstveni sastav minerala. Ugljični dioksid, koji daje osjećaj svježine, iz boce izlazi vrlo sporo, ali ne utječe na okus“, potvrdili su.

Recikliranje plastike od iznimne je važnosti za planet i drago nam je što su to shvatili brojni brendovi. Međutim, svi trebamo doprinijeti kako bismo lakše postigli zajednički cilj očuvanja prirode. Nakon upotrebe, ne zaboravite svoje boce odložiti u spremnike namijenjene za tu svrhu, jer se jedino tako mogu pravilno reciklirati i ponovno koristiti.

 

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels, FreePik, Donat / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.