pexels-jonathan-borba-2983100

Zaslađivač koji se koristi kao zamjena za šećer, a dio je i sastava Coca-Cole, ipak nije kancerogen

GREEN_300_listici_sredina

Potvrdili iz WHO-a

Podsjetimo, riječ je o jednom od najpopularnijih zaslađivača, a koristi se u Coca-Colinim dijetalnim gaziranim pićima pa sve do Marsovih žvakaćih guma Extra.

Iako je “moguće kancerogen“, zaslađivač aspartam ostaje siguran za konzumaciju u ranije utvrđenim količinama. Objavila su to dva tijela Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), a odluku temelje na rezultatima znanstvenih analiza dvaju odvojenih stručnih panela WHO-a.

Jedan od njih utvrđuje postoje li dokazi da je neka tvar potencijalno opasnost, dok drugi procjenjuje koliki rizik u stvarnom životu određena tvar predstavlja.

Podsjetimo, riječ je o jednom od najpopularnijih zaslađivača, a koristi se u Coca-Colinim dijetalnim gaziranim pićima pa sve do Marsovih žvakaćih guma Extra.

Sada se potrošačima savjetuje da pri odabiru piću ne razmišljaju o spomenutoj tvari, kao ni o drugim zaslađivačima, već da piju vodu.

“Ako se potrošači suoče s odlukom hoće li uzeti Colu sa zaslađivačima ili onu sa šećerom, mislim da treba razmotriti treću opciju – a to je da umjesto toga piju vodu”, rekao je Francesco Branca, voditelj WHO-a za prehranu.

‘Moguće kancerogen’

U svom prvom zaključku o tom aditivu objavljenom rano u petak, Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC), objavila je da je aspartam “moguće kancerogen”. Ta klasifikacija znači da postoje ograničeni dokazi da tvar može izazvati rak.

Ne uzima se u obzir količina koju bi osoba trebala konzumirati da bi bila u opasnosti, što razmatra zasebno povjerenstvo – Zajednički odbor za prehrambene aditive (JECFA) Svjetske zdravstvene organizacije i Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO), prenosi Index.

Aspartam ipak nije kancerogen

Nakon vlastite sveobuhvatne analize, JECFA je u petak objavila da nema uvjerljivih dokaza o štetnosti aspartama i zadržala je svoju raniju preporuku o ograničenju konzumacije aspartama na ispod 40 mg/kg dnevno.

JECFA je prvi put postavila tu količinu maksimalnog dnevnog unosa 1981. godine, a regulatori diljem svijeta imaju slične smjernice za svoje stanovništvo.

‘Pretilost je mnogo veći problem’

Na temelju prosječnog sadržaja aspartama u pićima WHO je rekao da bi osoba teška 60-70 kg morala popiti više od 9 do 14 limenki aspartamom zaslađenih gaziranih pića dnevno kako bi premašila dopuštenu granicu, što je oko 10 puta više od onog što većina ljudi konzumira.

“Naši rezultati ne pokazuju da bi povremena konzumacija mogla predstavljati rizik za većinu potrošača”, dodao je Branca.

Therese Bevers, medicinska direktorica Centra za prevenciju raka pri Sveučilištu Texas MD Anderson Cancer Center u Houstonu, rekla je da je “pretilost mnogo veći problem i veći faktor rizika nego što bi aspartam ikada mogao biti.”

 

PHOTOS BY: Profimedia, Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.