coca-cola
coca-cola

Zaslađivač koji se koristi kao zamjena za šećer, a dio je i sastava Coca-Cole, mogao bi biti kancerogen

GREEN_300_listici_sredina

Službena potvrda u srpnju

Aspartam je umjetni zaslađivač koji se koristi u mnogim bezalkoholnim pićima i prehrambenim proizvodima kao zamjena za šećer.  Ima ga u raznim proizvodima, od Coca-Colinih dijetalnih gaziranih pića do Marsovih Extra žvakaćih guma i nekih Snapple pića.

Coca-Cola Zero, kao i brojni drugi popularni proizvodi bez kalorija, sadrže štetan zaslađivač koji bi mogao imati negativne zdravstvene učinke poput raka, stoji u izviješću do kojeg je došao Reuters.

WHO je provela temeljita istraživanja kako bi utvrdila sastav Coca-Cole Zero i njegov utjecaj na zdravlje potrošača. Rezultati su pokazali da se u ovom piću koristi zaslađivač poznat kao aspartam, koji je već ranije bio predmet kontroverzi u vezi s mogućim štetnim učincima na ljudsko zdravlje.

Opasnost ili?

Aspartam je umjetni zaslađivač koji se koristi u mnogim bezalkoholnim pićima i prehrambenim proizvodima kao zamjena za šećer.  Ima ga u raznim proizvodima, od Coca-Colinih dijetalnih gaziranih pića do Marsovih Extra žvakaćih guma i nekih Snapple pića. Reuters piše kako će u srpnju Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC), odjel za istraživanje raka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), prvi puta proglasiti ovu kemikaliju potencijalno kancerogenom.

IARC, čiji je zaključak finaliziran ranije ovog mjeseca, nakon sastanka vanjskih stručnjaka grupe, ima za cilj procijeniti je li nešto potencijalna opasnost ili ne na temelju svih objavljenih dokaza.

Ne bavi se time koju količinu proizvoda osoba može sigurno konzumirati.

Takvu preporuku daju drugi stručni odbor WHO-a za prehrambene aditive, poznat kao JECFA (Zajednički stručni odbor WHO-a i Organizacije za hranu i poljoprivredu za prehrambene aditive) te nacionalni regulatori, objašnjava Index.

Slični zaključci IARC-a u prošlosti, za različite tvari, izazvali su zabrinutost među potrošačima u pogledu njihove konzumacije, doveli do tužbi i izvršili pritisak na proizvođače da preispitaju recepte i zamijene ih alternativama.

To je dovelo do kritika da IARC-ove procjene mogu zbuniti javnost.

Ovisi o količini? 

JECFA, WHO-ov odbor za aditive, također preispituje korištenje aspartama ove godine.

Njegov sastanak započeo je krajem lipnja, a svoja otkrića treba objaviti istog dana kad IARC objavi svoj zaključak – 14. srpnja.

Od 1981. JECFA smatra da je aspartam siguran za konzumaciju unutar prihvaćenih dnevnih granica.

Naprimjer, odrasla osoba teška 60 kg morala bi popiti između 12 i 36 limenki dijetalnih gaziranih pića – ovisno o količini aspartama u piću – svaki dan da bi bila u opasnosti.

Nacionalni regulatori, uključujući Sjedinjene Države i Europu, uvelike dijele njeno stajalište.

 

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.