Zar je ovo moguće? Pametni satovi moći će se napajati pomoću znoja?

GREEN_300_listici_sredina

Znoj kao obnovljiv izvor energije

Istraživači sa Sveučilišta u Tokiju otkrili su novu tehnologiju koja bi omogućila korisnicima pametnih satova da uređaje napajaju pomoću vlastitog znoja. Ovo otkriće značilo bi da se satovi mogu proizvoditi po nižim troškovima s manjom štetom za okoliš i moglo bi pomoći ogromnoj industriji pametnih satova da prevlada jednu od svojih posljednjih prepreka prema održivosti.

Skupina japanskih znanstvenika uspješno je testirala ćeliju za biogorivo koja stvara električnu energiju iz laktatnih kiselina u znoju korisnika. Nosive tehnologije smatraju se izvrsnim alatima za praćenje zdravlja ljudi i poboljšanje funkcionalnosti onih s težim zdravstvenim stanjima, a njihova popularnost neprestano raste posljednjih deset godina.

Kapitalizirajući proizvodnju znoja, mogli bismo imati ekološki prihvatljiviji način napajanja ovih uređaja koji su se do sada oslanjali na baterije. To je gotovo zajamčen izvor energije biogoriva koju proizvode naša vlastita tijela.

Ovim se izumom nastoji riješiti problem s kojim su se nekad suočavali pametni telefoni, a koji je danas dio uspona ove industrije. Developeri nosive tehnologije već su dugo žudili za izvorom energije koji zadovoljava potrebe korisnika bez ugrožavanja veličine i snage uređaja. Tradicionalne baterije na gumb problem su elegantne estetike koja privlači puno potrošača, a tanje baterije smanjuju sposobnost da traju cijeli dan.

Ovaj poseban izum ima isti izgled kao mali papirnati zavoj koji se može nositi zajedno s odabranim pametnim satom, primjerice Fitbitom ili Apple Watchom. Slojevi papira učinkovito nose znoj putem “kapilarnog efekta”, istog postupka prijenosa kakav biste očekivali vidjeti stavljanjem kapi vode na ubrus. Sadrži zaštitni sloj koji odbija vodu i omogućuje obradu dovoljno znoja kroz uređaj bez uništavanja papira.
U svakoj stanici, elektrokemijske reakcije između laktata i određenog enzima proizvode struju koja se skuplja i prenosi na uređaj. “S jednom kapi umjetnog znoja i naše stanice biogoriva, uspjeli smo napajati sat čak sat i pol vremena. Očekujemo da ćemo uskoro na ovaj način moći napajati sve vrste uređaja, poput pametnih satova i drugih uobičajenih prijenosnim uređaja“, rekli su sa sveučilišta.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.