Ovaj električni automobil će tijekom vožnje čistit zrak od onečišćenja

GREEN_300_listici_sredina

Totalno drugačiji od drugih

Londonski Heatherwick Studio predstavio je na sajmu automobila u Šangaju koncept električnog automobila pod nazivom Airo za tvrtku IM Motors. Osim što čisti zrak od onečišćenje koja proizvode drugi automobili, Airo se pretvara u "pokretnu sobu".

Dizajniran za kineski brend automobila IM Motors, Airo je potpuno električno vozilo koje se razlikuje od svih dosadašnjih na tržištu. Naime, ovaj automobil puno je posebniji – opremljen je vrhunskim HEPA sustavom filtriranja koji aktivno čisti zrak od onečišćenja drugih vozila dok prolazi kroz grad, ostavljajući zrak oko sebe čišćim.

Prilagodljiva unutrašnjost automobila može se konfigurirati u više “funkcionalnih prostora” koji automobil pretvaraju u tzv. pokretnu sobu. Uz toliki naglasak na detalje i pomni odabir materijala, ovo je očito prostor u kojem bismo rado provodili vrijeme čak i kada nismo na putovanju.

Autonomni automobil znači da njegovu unutrašnjost treba dizajnirati drugačije, jer u konačnici postaje funkcionalna soba. Interijer automobila može se konfigurirati u više funkcionalnih prostora poput dnevnog boravka, prostora za igranje video igrica ili spavaće sobe. Sjedala se okreću iz tradicionalnog položaja za vožnju tako da gledaju prema stražnjim sjedalima čime postaje odličan prostor za blagovanje sa stolom koji se uredno rasklopi po potrebi. Unutar automobila nalazi i sklopivi zaslon koji može koristiti za gledanje filmova ili igranje video igrica, a kada ste umorni, sjedala se u potpunosti mogu spustiti čime stvaraju prostrani bračni krevet.

Koristeći najnoviju tehnologiju kada je u pitanju staklo, potpuno ostakljeni krov može se zamračiti kako biste dobili privatnost.
Uz automobil, studio je dizajnirao punionicu za IM Motors koja će postati dio gradske infrastrukture. Izrađena od industrijskih materijala, uključujući otporni čelik, postaja za punjenje želi postati stalna instalacija za naredna desetljeća.
“Airo nije jednostavno još jedan električni automobil koji ne zagađuje zrak. Umjesto toga, Airo služi kao usisavač zagađenog zraka koji stvaraju drugi automobili tijekom vožnje. Airo je također i multifunkcionalna soba s dodatnim prostorom za blagovanje, rad, igranje igrica ili čak spavanje. Ovaj automobil namijenjen je da nas odveze u čistiju i bolju budućnost“, rekao je Thomas Heatherwick, osnivač londonskog studija Heatherwick koji je dizajnirao ovaj automobil. Airo u proizvodnju kreće 2023. godine.

PHOTOS BY: Heatherwick Studio / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.