Elon Musk nudi 100 milijuna dolara nagrade rješenjima za uklanjanje CO2 iz atmosfere

GREEN_300_listici_sredina

Najveća poticajna nagrada u povijesti

Elon Musk još je u siječnju obećao 100 milijuna dolara nagrade za razvoj najbolje tehnologije hvatanja emisije ugljičnog dioksida, a sada je izdao detaljnije upute.

Američki poduzetnik i milijarder Elon Musk kroz natjecanje XPRIZE Carbon Removal traži izvodljiva rješenja za smanjenje emisije CO2 na “trajan i održiv način”. Musk je natjecanje najavio u siječnju, a sada je detaljnije opisao pravila na Dan planeta Zemlje. Natjecanje će trajati četiri godine, završavajući 22. travnja 2025. godine. Na natjecanje se mogu prijaviti svi – od srednjoškolaca do osnivača startup kompanija, kao i sveučilišta, tvrtke, pojedinci ili organizacije.
“Tražimo pragmatično rješenje“, rekao je Musk tijekom radijskog intervjua. “Ne treba biti savršen, ali mora biti nešto što bi, u osnovi, djelovalo. To je to.”


100 milijuna dolara podijelit će se između nekoliko natjecatelja. Točnije:
– $50 milijuna pripast će prvoplasiranom, koji će se odrediti za četiri godine
– $30 milijuna dolara podijelit će se na one koji su zauzeli drugo, treće i četvrto mjesto.
– Milijun dolara vrijedna nagrada pod nazivom “Milestone prize” dodijelit će se do 15 timova s obećavajućim projektima.
– $5 milijuna pripast će studentskim natjecateljskim timovima

Oni koji predaju prijave moraju imati potpuno operativan sustav za uklanjanje CO2 po minimalnoj stopi od tisuću tona godišnje te moraju imati plan za uklanjanje ugljika dug najmanje stotinu godina.

Musk je rekao kako se nada da će pobjednički timovi pomoći u rješavanju klimatskih promjena, problem koji organizatori natjecanja nazivaju “najvećom prijetnjom s kojom se čovječanstvo suočava”.

Stopa globalnih emisija CO2 nastavila je rasti usprkos upozorenjima klimatskih znanstvenika već desetljećima da veće emisije ugljika, zbog povećane upotrebe fosilnih goriva, pridonose globalnom zagrijavanju. Na globalnoj razini je 2000. godine otpušteno otprilike 27 milijardi tona ugljika, što je prema Globalnom projektu ugljika u 2019. godini naraslo na 40 milijardi tona. Emisije su pale 2020. godine za 7% na 37 milijardi tona dok su ljudi ostali u svojim domovima zbog pandemije koronavirusa.
“Moja briga oko CO2 nije zbog stanja u kojem smo danas, nego što će se dogoditi ako se proizvodnja ugljika ubrza”, rekao je Musk te dodao “Ako nastavimo ovako, postoji određeni rizik od nelinearnih klimatskih promjena“.

PHOTOS BY: Instagram, Unsplash, Guliver Image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.