Studenti snijeg pretvorili u elektičnu energiju i osmislili korisni gadget

GREEN_300_listici_sredina

Klara Modrić

Prvi uređaj takve vrste

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Osim vjetra, sunca i vode, znanstvenici upućuju na još jedan izvor čiste obnovljive energije - snijeg. Da, dobro ste pročitali.

Iako snježne pahulje najčešće povezujemo s hladnoćom, zimskim radostima, ali i nedaćama u prometu, snijeg je električno nabijen i kao takav može poslužiti za dobivanje električne energije. Tome su doskočili kanadski studenti koji su s timom znanstvenika s UCLA-e, Sveučilišta u Torontu, kanadskog Sveučilišta McMaster i Sveučilišta Connecticut odlučili iskoristiti tu snježnu energiju u vidu uređaja koji su stvorili, nazvanom “Triboelektrični nanogenerator” na bazi snijega ili snježni “TENG”. Drugim riječima, sastavili su uređaj koji generira električnu energiju iz snježnih padalina s nekoliko potencijalnih i korisnih aplikacija na kojima rade. Prva potencijalna aplikacija funkcionira kao mobilna meteorološka stanica. Naime, može mjeriti količinu snježnih padalina, kao i smjer snijega i vjetra, zajedno s brzinom vjetra.

Važno je znati da, iako uređaj tijekom testova nije generirao ogromnu količinu električne energije, generirao je dovoljno da se napaja bez potrebe za vanjskim izvorom napajanja, poput baterija. To ga čini posebno atraktivnim za upotrebu u udaljenim područjima. Također, istraživači predviđaju da se uređaj može ugraditi u nizove solarnih panela, koji tijekom zime mogu postati nefunkcionalni zbog manje svjetlosti koja dopire do ploča, a dok se snijeg nakuplja i do sad je služio samo kao smetnja. Uređaj bi mogao omogućiti kontinuitet napajanja čak i za vrijeme jakih snježnih padalina.
Može biti nosiv i pruža neke druge prednosti u odnosu na upotrebu pametnog sata. Prednosti koje pametni sat nema, a ovaj uređaj bi mogao imati uključuje zimske sportove poput skijaškog trčanja koji prepoznaje neke obrasce kretanja koje kod pametnog sata nisu vidljive.

Uređaj može slati precizne signale i može otkriti pokrete i određenu vrstu pokreta koje osoba čini – trčanje, skakanje, hodanje.
Postavlja se pitanje kako je to moguće i kako to sve skupa funkcionira? Napajanje se stvara iz statičkog elektriciteta jer snijeg gubi elektrone na silikonskoj površini uređaja. Snijeg je pozitivno nabijen, a silikon negativno nabijen. Elektroni se mogu prenijeti iz snijega koji pada izravno na silikonski materijal ili samo klizi po njemu. Uređaj zatim hvata elektrone kako bi stvorio električnu energiju do 0,2m W / m2. Također, može generirati napon otvorenog kruga do 8 volti. Iako je u ovom trenutku ovaj potencijalno revolucionarni uređaj u fazi istraživanja i još nije izašao na tržište, njegovi su autori uvjereni da bi to bio uspješan proizvod koji ne iziskuje znatna financijska sredstva za proizvodnju i koji se može svemu prilagoditi. Zemljina je površina 30% prekrivena snijegom svake zime, a ovaj bi uređaj zaista mogao pronaći svoje mjesto na tržištu obnovljivih izvora energije, kao i na tržištu mobilnih aparata i u meteorologiji.

PHOTOS BY: Unsplash, Abdelsalam Ahmed / Sva prava pridržana

Nemoj pozeleniti, jer je stigao još jedan mail.

Prijavi se na ovaj newsletter i okreni novi list! 

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2021 © Sva prava pridržana GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.