erika-fletcher-wHdFa4F1zRA-unsplash

Zahvaljujući dronovima, spašeno je gotovo 500 lanadi tijekom košnje u proljeće

GREEN_300_listici_sredina

Strada gotovo 25 000 mladunaca

Kako bi spasili što više mladunaca jelena, Austrija je pronašla odlično rješenje. Naime, koriste dronove s kamerama ne bi li iz visoke trave koju vlasnici imanja u proljeće kose, izvukli životinjice kojima je prirodno kamuflirati se u visokoj travi. Njihovo skrivanje završi pogubno pa su na ovaj način zasad spasili gotovo 500 mladunaca.

Kosilice često ne čine nimalo dobrog životinjama u prirodi. Prošlo smo ljeto pisali o tome koliko oprezan treba biti prilikom košenja okućnica zbog ježeva koji se skrivaju u travi zbog čega je jedan belgijski grad uveo zabranu rada robotskih kosilica noću, a ovih je dana izašao podatak koliko se lanadi može spasiti samo ako se primjeni tehnologija dronova.

Prirodna kamuflaža košta ih života

Naime, Udruga tirolskih lovaca u Austriji objavila da je od 2022. godine služba bespilotnih letjelica udruge uspjela spasiti 400 mladunaca jelena tijekom sezone parenja u svibnju i lipnju. Tijekom tog razdoblja životinje su posebno ranjive jer se skrivaju na livadama i poljoprivrednim područjima.

Štoviše, dok su mladi, mladunci se uglavnom oslanjaju samo na svoju dlaku kao prirodnu kamuflažu, ležeći krajnje mirno u travi. Ovakvo ih ponašanje čini gotovo nevidljivima i grabežljivcima i poljoprivrednicima, što dovodi do procijenjenih 25.000 žrtava kosilica svakog proljeća u Austriji.

I vlasnici imanja moraju surađivati

Udruga tirolskih lovaca u austrijskoj saveznoj državi ima 40 dronova i svake godine uspijevaju spasiti sve više i više životinja. Broj spašenih “bambija” uvelike ovisi o povjerenju i suradnji vlasnika farmi i Lovačke udruge. Naime, vlasnici farmi moraju samoinicijativno pozvati dron provjere na svoje imanje. Štoviše, najbolje vrijeme za uklanjanje lanadi je prije početka košnje, a životinje je potrebno držati u posebnim uvjetima i vratiti ih u prirodu nakon završetka košnje.

Profesionalci koriste dronove opremljene termalnim kamerama koje lete iznad polja kako bi locirali bebe jelena. Stručno osoblje za  životinje vrlo pažljivo uklanja životinje, koristeći sloj sijena ili slame da ih pokupe. “To je zato što majke ne vole miris ljudi i mogu napustiti svoje mlade”, istaknuli su medijima iz Udruge. Nakon što stručnjaci pokupe životinje, one se smještaju u posebne zaštičene prostorije, dok se polje ne pokosi, inače bi se mogle pokušati vratiti u opasnu zonu, a kasnije su vraćene u prirodu gdje su i locirane.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.