256820952

Zagreb će u potpunosti financirati micanje ružnih grafita sa zgrada

GREEN_300_listici_sredina

Konačno!

Novom odlukom Grad će na području cijeloga Zagreba u 100-postotnom iznosu financirati troškove za uklanjanje grafita i troškove nanošenja antigrafitnog premaza.

Na sjednici zagrebačke Gradske skupštine 15. lipnja planira se donošenje odluke o zaštiti građevina od grafita koja će u svim dijelovima grada, a ne samo u povijesnoj urbanoj cjelini kao dosad, osigurati 100-postotno financiranje uklanjanja grafita.

Kako prenosi Telegram, predsjednik povjerenstva za zaštitu objekata od grafita, Tihomir Milovac, kazao je da će odluka osigurati jednostavniju proceduru te da će se u idućim mjesecima provesti planirano čišćenje Vodnikove ulice, a potom i sustavno oba Zelena vala.

Istaknuo je pritom da se u drugoj polovici prošle godine pojavile nepredviđene okolnosti, prvenstveno zbog ubrzane inflacije pa su s uklanjanjem grafita u Donjem gradu zastali.

Za uredniji Zagreb 

Novom odlukom Grad će na području cijeloga Zagreba u 100-postotnom iznosu financirati troškove za uklanjanje grafita i troškove nanošenja antigrafitnog premaza. I dalje će u jednakim postocima, kao što je bilo u staroj Odluci, sufinancirati troškove nabave kamera i tehničkog uređaja za videonadzor uličnog pročelja.

Milovac je uvjeren da će odluka ohrabriti mnoge vlasnike zgrada, prvenstveno u Donjem gradu koji je najviše devastiran šaranjem, da pokrenu čišćenje jer će im Grad u cijelosti vratiti utrošena financijska sredstva.

U Gradu ističu kako se novom odlukom vlasnicima odnosno suvlasnicima olakšava obveza održavanja vanjskih dijelova zgrade u urednom stanju, a sve u cilju da se u Zagrebu smanji broj grafita i podigne svijest o potrebi održavanja zgrada urednima.

Zagreb će financirati uklanjanje grafita

Iz Grada podsjećaju da je Odlukom o komunalnom redu propisano da vanjski dijelovi zgrade moraju biti održavani i uredni te da je vlasnik, odnosno upravitelj zgrade, dužan neodržavane i neuredne vanjske dijelove zgrade obnoviti i održavati tako da se obnovljeni dijelovi uklapaju u cjeloviti izgled zgrade.

PHOTOS BY: Unsplash, Guliver image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.