zagađenje svjetlošću naslovna

Zagađenje zbog kojeg ne vidimo zvijezde: Ruski grad najzagađeniji, a Zagreb je ispred Beča i Las Vegasa

GREEN_300_listici_sredina

Očuvanje okoliša i zdravlja

Svakodnevno se govori o zagađenju zraka, vode, hrane, ali o ovoj vrsti zagađenja ne pričamo baš puno. Riječ je svjetlosnom onečišćenju koje ozbiljno može poremetiti ekosustav i ljudsko zdravlje, a koje je u nekim svjetskim gradovima doista kritično.

Urbanizacijom i industrijalizacijom, osim zagađenja vode, zraka i zemlje, došlo je do još jednog zagađenja o kojem se sve do unatrag 20-ak godina uopće nije razmišljalo. Riječ je o svjetlosnom onečišćenju. Kada je 2006. godine objavljena mapa svjetskog svjetlosnog onečišćenja, mnogi su ostali šokirani. Jer, nama je posve normalno da imamo električnu struju i kada zađe sunce, da palimo umjetnu rasvjetu, bez razmišljanja o tome kako ona utječe na okoliš. Jer, svjetlosno zagađenje remeti prirodne ritmove, a time dugoročno utječe i na mnoge biokemijske procese na Zemlji.

Čak više od 80 posto svjetske populacije živi pod svjetlosnim zagađenjem, a na području SAD-a i Europe može se reći i 99 posto, što znači da noću ne mogu jasno vidjeti zvjezdano nebo.

Iz godine u godinu, sve jače zagađenje

Količina umjetnog osvjetljenja raste svake godine. Međutim, ova vrsta zagađenja ne šteti samo biljnom i životinjskom svijetu, već i zdravlju i dobrobiti stanovnika velikih gradova, koji svake godine postaju sve veći i svjetliji.

svjetlosno onečišćenje

Loši zdravstveni učinci ovog umjetnog osvjetljenja utječu i na porast oboljelih od depresije, ali i porast raznih malignih oboljenja. Prema mapi svjetlosnog onečišćenja, iz 2016. godine, a koju je analizirao portal The Revelator, najgori grad na svijetu u pogledu svjetlosnog onečišćenja je Sankt Peterburg u Rusija, gdje je umjetno osvjetljenje 8,1 puta jače od globalnog urbanog prosjeka. Primjerice, u SAD-u, najgori je grad Chichago, koji je 4,8 puta jači od globalnog gradskog prosjeka.

Kako stoji Europa i Hrvatska?

U Europi se svjetlosno onečišćenje penje u gradovima gdje je kraći dan i slabija dostupnost svjetla pa tako u onečišćenju prednjače sjeverne zemlje. No ono što je zanimljivo da je svjetlosno onečišćenje u Zagrebu primjerice veće nego u Beču i Budimpešti, a kako je astronom Korado Korlević izjavio za HRT,  nebo iznad hrvatske metropole onečišćeno je više čak i od Las Vegasa.

Još prije četiri godine u Hrvatskoj je donesen novi Zakon o svjetlosnom onečišćenju, koji je u punoj primjeni tek od veljače ove godine, a prema kojem bi jedinice lokalne samouprave u sljedeća četiri mjeseca trebale donijeti Plan rasvjete. Ovim Zakonom bi se pokušala regulirati javna rasvjeta u cilju smanjenja svjetlosnog zagađenja. 

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.