123322018_809958113100184_9146186822443315599_n

Za vlastiti vrt ne trebate zemljište ni znanje o povrtlarstvu

GREEN_300_listici_sredina

FarmVille u stvarnom životu

Pokrenut je projekt Gruntek koji korisnicima pruža uzgoj domaćeg povrća u svega nekoliko klikova

Koliko god smo htjeli imati vlastiti vrt u kojem možemo uzgajati prirodno i domaće povrće, većini nama koji živimo u gradovima taj je vrt ostao nedostižan san. Ima i onih sretnika koji imaju komad vrta, ali jednostavno za njega nemaju vremena ni znanja za njegovo održavanje. Što kada bismo vam rekli da ništa više ne može stati na put da postanete vlasnik svog eko vrta? Projekt Gruntek omogućava korisnicima da uzgajaju organsko povrće u svega nekoliko klikova. Inovativan primjer smart farminga, prvi takav u svijetu, suradnja je poduzetništva i lokalne poljoprivredne zadruge.

Od 16. studenog korisnici mogu preko web stranice, koja je ujedno i aplikacija, zakupiti vrt, odabrati što će se u njemu zasaditi, a o njihovom personaliziranom vrtu brinut će se stručnjaci. Vrt mogu pratiti, od sadnje do berbe, putem aplikacije, kao da je riječ o računalnoj igri. Možda zvuči kao nekoć popularna igrica FarmVille, ali radi se o pravom, fizičkom vrtu.

Kada dođe vrijeme berbe, povrće se korisnicima može dostaviti na kućnu adresu ili oni mogu osobno doći pobrati ono što su virtualno uzgojili. Svaki vrt u osam mjeseci sezone može dati oko 140 kilograma povrća. Ako ste u mogućnosti, birajte posjetiti svoj vrt jer osim što ćete kući odnijeti svježe ubrano povrće, idealna je prilika za provesti dan u prirodi.

O vrtovima koji se nalaze u okolici Čazme brine tim vrijednih poljoprivrednika , tzv. „Gruntovčana“, pod vodstvom Vjekoslava Budaneca, predsjednika Zajednice udruga hrvatskih povrćara. „Odrastao sam na selu s biljkama i životinjama i cijelo moje obrazovanje bilo je u domeni vrtlarstva, od kojeg se nisam mogao odvojiti. Veseli me što ću sa svojim timom Gruntovčana voditi brigu da svaki vrt na Grunteku izgleda kao kad su naše bake sadile i uzgajale povrće u skladu s prirodom”, rekao je Budanec.

Direktor Grunteka je Tino Prošenik, a osnivač je i vlasnik tvrtke Yachtmaster Group koja iza sebe ima desetogodišnje iskustvo u razvoju digitalnih platformi i organiziranja međunarodnih sajmova za yacht-charter industriju.

Tipičan vrt na Grunteku ima osam gredica, a svaka gredica 5 m2. Cijena najma jednog takvog vrta na ovoj platformi je 399 kuna mjesečno, u slučaju mjesečne pretplate, ili 199 kuna mjesečno za godišnju pretplatu. Zakup vrtova je počeo, a osim za sebe, mogli biste ga zakupiti nekome kao savršen božićni poklon.

PHOTOS BY: Gruntek, Press, Unsplash, Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2021 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.