nathan-dumlao-D4GjwNpXtV0-unsplash
PHOTO BY: Unsplash / Sva prava pridržana.

Čak i fast food lanci postaju zeleniji

GREEN_300_listici_sredina

Održiva rješenja

Jesti u restoranima brze hrane vjerojatno nije prvi izbor ekološki osviještenog pojedinca, ali ponekad je takvoj hrani zaista teško odoljeti. Srećom, mnogi poznati lanci koračaju prema zelenijem pristupu u poslovanju. Sljedeći put kada budete žudjeli za brzim zalogajem, razmislite o zelenim inicijativama ovih ugostiteljskih objekata.

Fast food restorani proizvode ogromne količine ambalažnog otpada, a tijekom pandemije je zagađenost takvim otpadom još više porasla. Naime, ljudi sve češće naručuju hranu koja dolazi u jednokratnoj ambalaži koja se zatim nepravilno odlaže. Zbog pritiska javnosti te da bi bili u korak sa svjetskim trendovima, fast food lanci kao jedni od najvećih proizvođača plastičnog otpada, razmišljaju o uslugama koje neće biti toliko štetne za okoliš.

Podsjetimo, 2018. godine dvije djevojčice iz Ujedinjenog Kraljevstva pokrenule su peticiju protiv diva brze hrane kojom su tražile da Burger King prestane djeci uz obroke davati plastične igračke. Burger King je pristao na njihov prijedlog te je zamolio goste da donesu stare igračke koje su njihova djeca dobila u njihovim restoranima kako bi ih rastopili te zatim koristili za proizvodnju tacni ili dječjih igrališta. Očito nije bila riječ o pametno osmišljenom PR potezu jer je Burger King nastavio voditi brigu o smanjenju plastičnog otpada. Naime, lanac se udružio s tvrtkom TerraCyle i do početka sljedeće godine planira uvođenje višekratnih čaša i spremnika za hranu. Prilikom kupnje višekratnih plastičnih ambalaža, kupci će platiti mali polog koji će dobiti nazad kada vrate ambalažu. Ona će se zatim očistiti te ponovno dati na korištenje. Burger King i TerraCycle planiraju izraditi spremnike koji će se moći koristiti stotinu puta. Kako piše CNN, Burger King se također obvezao da će do 2025. godine svoju cjelokupnu ambalažu nabavljati isključivo od certificiranih tvrtki i od recikliranih materijala te da će je reciklirati u svim svojim restoranima u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi.

Svjestan koliki utjecaj jednokratna plastika ima na okoliš, McDonald’s je počeo umjesto plastičnih slamki nuditi papirnate. Osim toga, u sklopu inicijative za smanjenje plastike uveli su papirnate držače za balone te papirnatu čašu za McFlurry bez plastičnog poklopca.

„Pripremamo još neke inovacije u poslovanju koje ćemo uskoro najaviti, a plan nam je da svi restorani najkasnije početkom 2021. koriste alternativne materijale kao zamjenu za jednokratni plastični pribor za jelo. Kontinuirano ćemo nastaviti smanjivati udio plastičnih proizvoda koji se ne mogu reciklirati i do 2025. godine za pakiranja koristiti isključivo ambalažu koja je izrađena iz održivih, recikliranih i certificiranih izvora te reciklirati 100 % ambalaže za goste u svim našim restoranima“, rekli su nam iz McDonaldsa. Možda bismo uskoro mogli u svim McDonald’s restoranima vidjeti višekratnu plastičnu ambalažu budući da će iduće godine restorani u Ujedinjenom Kraljevstvu testirati višekratne plastične čaše.

Na istom tragu je i KFC koji je najavio da će sva ambalaža na bazi plastike biti povratna ili od recikliranih materijala najkasnije do 2025. godine. Tvrtka je već počela u nekim od svojih 22,000 restorana u više od 135 zemalja posluživati papirnate slamke te je izbacila plastične poklopce.

Zasigurno će ovi fast food giganti služiti kao primjer drugim lancima da razmisle o svom doprinosu ozbiljnom problemu zagađenosti plastičnim otpadom.

PHOTOS BY: PRESS, Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.