62460027-studenti-foi-ja-s-chonchom

Za sve one koji imaju talent za ubijanje biljaka: Naši studenti osmislili pametnu posudu za cvijeće

GREEN_300_listici_sredina

Genijalno rješenje

Ekipa s Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu osmislila je genijalno rješenje za sve one koji imaju problema s održavanjem biljaka u kući. Osmislili su pametnu posudu za biljke s pripadajućom aplikacijom.

Studenti varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike (FOI) osmislili su pametnu posudu za cvijeće s aplikacijom. Nakon skeniranja uvjeta u prostoru, putem vlastitih senzora, vlasniku posude preporučuje se vrste biljaka za taj prostor. Nakon što se biljka posadi, posuda vodi brigu o biljci uz pomoć prikupljenih podataka iz njenog okruženja.

Riječ je o startupu studentica Katarine Džajo i Hedere Perhaj te studenata Frane Primorca, Ede Riseka, Petra Šiljega, Brune Šiljega, Luke Kuliera i Ante Bilića. Na projektu su radili mjesecima, a Fakultet im je odlučio pomoći uz program podrške za razvoj startupova.

Studenti su zajedničkim snagama otvorili obrt Concha te tako osigurali financijsku i operativnu podršku za poduzetničke ideje. Proizvodnja njihove pametne posude za cvijeće temeljit će se na 3D print tehnologiji, a prvi prototip bit će izložen upravo na FOI-ju.

Razvoj Hrvatske 

Fakultet je startup smjestio u prostore Tehnološkog parka u Varaždinu, u kojem će studenti opremiti svoj ured. Uz to, podršku od strane FOI-ja imaju i u vidu računovodstvenih i pravnih usluga, poput osiguravanja financijskog knjigovodstva, obračuna plaća i honorara, prijave i odjave zaposlenih, izrade statističkih izvještaja i poreznog savjetovanja i konzultacija i dr.

“Smatramo da su naši studenti nositelji razvoja tehnoloških promjena i da svojim inovacijama zaista mogu uvelike utjecati na ubrzani razvoj digitalnog društva u kojem živimo”, poručila je dekanica FOI-ja, prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep prilikom potpisivanja ugovora sa studentima.

Već su sudjelovali na mnogobrojnim natjecanjima, a na onom u Beogradu, Impact HUB-a ‘Winter Western Balkan Demo Day,’ osvojili su nagradu za najbolje cleantech rješenje.

PHOTOS BY: FOI / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.