Ivan Mrvoš

Ivan Mrvoš: “Inovatori ne trebaju pohvale, već konkretne mehanizme i instrumente za svoju inovaciju”

GREEN_300_listici_sredina

Pametne klupe za koje zna cijeli svijet

Greencajt festival na mnogobrojne i prije svega zanimljive panel rasprave dovodi i mladog Ivana Mrvoša, vlasnika tvrtke Include, čije su pametne klupe na solarno napajanje zaludile gotovo cijeli svijet. U razgovoru nam je ovaj mladi inovator otkrio kakva je pozicija inovatora u našoj zemlji, kako građani reagiraju na izume te zašto bi ovakvih festivala kao što je Greencajt trebalo biti više.

Iako smo mala zemlja, imamo se čime pohvaliti kada su u pitanju inovatori. Jedan od njih je zasigurno i Ivan Mrvoš koji je još 2015. Godine došao na ideju izrade pametnih klupa, a koje sada već neko vrijeme možemo viđati i njima se koristiti na različitim lokacijama diljem Lijepe naše. “Ideja pametne klupe nastala je kao nadogradnja izvorne ideje koju sam imao nešto ranije. Naime, nekoliko mjeseci prije toga radio sam na projektu stolaca za ugostiteljstvo koji su mogli puniti mobitele i svijetliti. Taj projekt nije zaživio, ali se na neki način iz njega izrodila ideja klupe. Prva klupa bila je dosta jednostavna, sa svega nekoliko funkcija. Zatim smo početkom 2016. godine predstavili Steora klupe, a prošle godine i Terra koševe te Aerys postaje za mjerenje kvalitete zraka koji su naši novi Smart City proizvodi“, istaknuo nam je Mrvoš.

Upravo će Ivan Mrvoš, vlasnik tvrtke Include biti panelist na ovogodišnjem Greencajt festivalu i to na panelu“ Inovatori kao glasnici budućnosti – imamo li novog Nikolu Teslu?“ koji je s nama podijelio i svoje mišljenje o tome cijene li se domaći inovatori dovoljno u našem društvu. “Naglasak bih stavio na to cijene li se dovoljno inovatori čija rješenja se mogu komercijalizirati. Naime, nisu nužno sve inovacije i izumi komercijalne prirode, što naravno ne umanjuje njihovu vrijednost, ali ono što se može komercijalizirati, stvoriti nova radna mjesta i poboljšati naše gospodarstvo, je ono čemu bismo trebali težiti. U tom smislu definitivno ima mjesta za napredak. Ono što time želim reći je da inovatori ne trebaju pohvale, već konkretne mehanizme i instrumente koji im mogu pomoći da svoju inovaciju ili izum komercijaliziraju, da je plasiraju na tržište i da od toga razviju posao. Svake godine ima javnih poziva i natječaja gdje se mogu ostvariti određena sredstva, ali u usporedbi s ostatkom EU to je kap u moru. Uz to, sredstva sama za sebe, a bez klime koja potiče izgradnju business-a, nisu dovoljna“, objašnjava inovator.

Njegove se pametne klupe nalaze čak u 59 zemalja diljem svijeta, a reakcije građana na “posebniju klupu od onih drugih“ su tvrdi, pretežito pozitivne. “Naravno da će se uvijek pronaći negativnih komentara iz razno-raznih razloga, ali naša zemlja po tome nije iznimka u odnosu na druge. Inovacije i izumi danas su mnogo složeniji procesi nego li su bili prije recimo dvjestotinjak godina i očekivano je da se kod predstavljanja velikih tehnoloških pomaka stvara određena skepsa jednog manjeg dijela javnosti“, kaže nam. “U proteklih sedam godina uspješno smo surađivali sa više od 500 gradova na gotovo svim kontinentima i na to smo jako ponosni. Početkom ove godine osim Steora klupa započeli smo i s instalacijama Terra koševa i Aerys postaja za mjerenje kvalitete zraka, što znači da hrvatski proizvodi diljem svijeta nadziru kvalitetu zraka ili kompaktiraju otpad kako bi se smanjio broj potrebnih pražnjenja“, dodaje Mrvoš kojeg veseli sudjelovanje na panelu najzelenijeg festivala u državi. “Svakako se nadam da će ovakvih događanja biti još i više. Trebaju nam pozitivne priče koje na taj način možda motiviraju i druge da pokuša nešto svoje. Ne nužno u smjeru inovacija, ali svaki business koji može otvoriti čak i jedno radno mjesto i stvoriti dodatnu vrijednost je uspjeh“, zaključuje Ivan Mrvoš.

Svoje karte za panele na Greencajt festivalu možete osigurati ovdje.

PHOTOS BY: press / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.