ceyda-ciftci-dDVU6D_6T80-unsplash

Za najveće antitalente: Ovo su biljke koje je gotovo nemoguće ubiti, a izgledaju prekrasno

GREEN_300_listici_sredina

Zahtijevaju malo vremena i pažnje

Za sve one koji nisu toliko vješti u uzgoju biljaka, donosimo popis najjednostavnijih koje je gotovo nemoguće ubiti.

Iako ih većina koristi prvenstveno zbog uređenja životnog prostora, biljke su ujedno i mali “klima-uređaji”. Naime, isparavaju gotovo 90 posto vode kojim ih se zalijeva, a samim time povećava se relativna vlažnost zraka u prostoru.

Osim toga, proizvode kisik, razgrađuju CO2 i štetne materije iz zraka.

Za sve one koji nisu toliko vješti u uzgoju biljaka, donosimo popis najjednostavnijih koje neće ubiti ni najveći antitalenti.

Zebrasta afelandra

Riječ je o zimzelenoj zeljastoj trajnici iz porodice primogovki. Biljka je to koja će vas osvojiti svojim prugama. Inače raste u tropskim predjelima Amerike, a ime joj je nastalo od par korijena iz grčkog jezika, čiji je značenje “jednostavan čovjek”.

Drugim riječima, zebrasta afelandra poprilično je jednostavna za održavanje. Zahtijeva tek povremeno zalijevanje, a odlično raste u sobnoj temperaturu na 20-25 stupnjeva Celzijevih.

Kaktusi

Ne može jednostavnije od kaktusa.! Često se kaže da su kaktusi prave biljke za one koji nijednu drugu ne mogu održati na životu. U toj šali ima i istine. Glavne prednosti kaktusa su njegov životni vijek i poprilično jednostavno održavanje.

Mogu biti smješteni i u keramičke i u plastične tegle, a potrebno im je barem nekoliko sati jake sunčeve svjetlosti. Ovisno o vrsti, kaktusi se zalijevaju jednom tjedno. Imajte na umu da kaktus može istrunuti od previše zalijevanja.

Dracena

Riječ je o biljci koju još zovu zmajevo drvo, otkuda i potječe njezino ime. Potrebno joj je dosta svjetlosti, ali solidno podnosi i polusjenu. Kao i druge navedene biljke, ne traži puno brige. Ljeti ju se zalijeva svakih 10 dana, a dobro podnosi i neredovito zalijevanje i suhu podlogu.

Najčešća vrsta koju ćete pronaći u prodaji je Marginata. 

Filodendron

Može narasti i do tri metra, a kako bi se taj cilj postigao potrebno je uložiti poprilično malo truda. Naime, filodendron je jedna od najotpornijih sobnih biljaka. Voli slabo svjetlo i suhe uvjete pa ga je potrebno zaliti tek jednom tjedno. Višak vode koji ostane ispod tegle slobodno bacite.

Naziv filodredon duguje kombinaciji starogrčkih riječi, philo ili ljubav, naklonost i dendron, što znači drvo. Inače, potječe iz Južne Amerike i Meksika, a danas je kao ukrasna biljka raširen po cijelom svijetu.

 

 

PHOTOS BY: Pexels, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.