3

Za Dan planeta Zemlje u Zagrebu se sprema prosvjed: “Dignimo glas, ne temperaturu!”

GREEN_300_listici_sredina

Zadnji je čas za zeleni i pravedan plan za Hrvatsku

Pod sloganom "Dignimo glas, ne temperaturu", Zelena akcija vas poziva na prosvjed koji će se održati na Dan planeta Zemlje, 22. travnja, u 16.00 na Strossmayerovom trgu u Zagrebu.

Dan planeta Zemlje 22. travnja u organizaciji Zelene akcije u Zagrebu proteći će u duhu prosvjeda za klimu. Kako najavljuju iz organizacije, očekujte govore organizacija i inicijativa za zaštitu okoliša, ljudskih prava, ženskih prava, za mlade, sindikate, kao i glazbene nastupe Elementala, ABOP-a i Zbora Domaćigosti, a atmosferu će zagrijavati kolektiv Drum’n’bijes.

Potrebna je hitna akcija

Kako su najavili, prosvjedom žele pozvati Vladu RH da donese zeleni i pravedan novi plan za Hrvatsku, a Sabor da proglasi klimatsko izvanredno stanje. “Potrebna je hitna akcija kako bi se ublažile klimatske promjene i izbjegla potencijalno nepopravljiva šteta za ljude i okoliš. Živimo u doba višestrukih i međusobno povezanih kriza energetske, klimatske, socijalne, humanitarne – općenito, u krizi troškova života. Međunarodna agencija za energiju procjenjuje da su troškovi fosilnih goriva odgovorni za oko 90 posto sadašnje inflacije, a fosilni plin je odgovoran za polovicu toga. Za borbu protiv inflacije, vlade povećavaju kamatne stope, što povećava troškove kredita i najamnina. A kada rastu troškovi energije, rastu cijena hrane i troškovi transporta, raste uvoz robe i rastu cijene grijanja. Sve je povezano”, tvrde iz Zelene akcije.

Pravda za sve

Na ovogodišnji Dan planeta Zemlje Zelena akcija želi podignuti glas za pravednu tranziciju, za radnike i radnice, za ljude koji bježe pred klimatskim katastrofama i sukobima, za žene koje uslijed ekstrakcije fosilnih goriva i klimatske krize trpe seksualno nasilje, za današnje mlade i buduće generacije, za suradnju i solidarnost među narodima. “Općenito, za sve nas koji i koje želimo živjeti u sigurnim i toplim domovima bez prljavih (u svakom smislu te riječi) fosilnih goriva”, ističu. Više informacija o prosvjedu provjerite ovdje.

PHOTOS BY: Zelena akcija, Luka Cerovina / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.