4

Klimatski marš: “Da smo zaista svjesni opasnosti koje nam slijede, svi gradovi bi stali i zahtijevali klimatsku pravdu.”

GREEN_300_listici_sredina

Za klimatsku i društvenu pravdu

Extinction Rebellion Zagreb organizirao je drugi Klimatski marš, dan nakon obilježavanja Dana planeta Zemlje. Glasna povorka jasno je dala do znanja da marširaju za globalni mir te klimatsku i društvenu pravdu.

Ovu subotu 23. travnja 2022. u 15 sati krenuo je marš za klimu u glavnom gradu Hrvatske. Okupljanje je počelo ispred HNK, a sudionici marša su s transparentima i bubnjevima odlučno krenuli Frankopanskom, Ilicom, Trgom bana Jelačića i Praškom do Zrinjevca. Zahtijevali su sustavne promjene, odnosno prelazak na obnovljive izvore energije te potpunu dekarbonizaciju. Marširajući, uzvikivali parole, poput: “Ugljen, nafta, plin, gotovo je s tim” te “Želimo što? Klimatsku pravdu. Želimo ju kad? Sad.”

Extinction Rebellion je međunarodni pokret koji koristi nenasilni građanski neposluh u pokušaju da zaustavi masovno izumiranje i smanji rizik od društvenog kolapsa. “Želimo poručiti ljudima da je energetska tranzicija moguća i nužna te da postoji  nada u pravedniji, obnovljiv, održiviji i mirniji svijet”, rekla je organizatorica marša Sunčica Lazanski. “U ovom vremenu krize i ratova vidimo koliko su hitne promjene te koliko nam je važna energetska samostalnost. Vidjeli smo koliko je važno  da se potpuno ukine ovisnost o uvoznom plinu te da učinimo potpunu dekarbonizaciju i ugasimo termoelektranu Plomin.”

“Promjene su moguće na lokalnoj, nacionalnoj i globalnoj razini. Na svakoj razini je moguće napraviti intervenciju koja će doprinijeti boljitku. Ovim maršem zgovaramo sustavne promjene, a ne individualne”, dodaje Sunčica. “Klimatska kriza nema obilježja krize, odnosno nije tako prezentirana. Da smo zaista svjesni opasnosti koje nam slijede, svi gradovi bi sad stali i zahtijevali klimatsku pravdu.”

Na maršu je sudjelovao i anarhistički kolektiv Hrana, a ne oružje koji su sudionicima marša besplatno dijelili hranu. Naime, hranu skupljaju na zagrebačkim tržnicama Dolac i Kvatrić, a ovakve akcije nastoje raditi dva puta mjesečno. Hranu skupljenu na tržnicama sortiraju te pripremaju isključivo vegansku hranu. “Danas sudjelujemo na klimatskom maršu jer želimo ukazati na to da pandemija nije opravdan razlog za porast cijena hrane. Hrana postaje skuplja zbog klimatski promjena jer ju je teže uzgojiti. Prinosi žita u SAD-u opadaju svake godine, a isto se događa i s drugim kulturama u zemljama diljem svijeta”, rekao je Luka iz kolektiva Hrana a ne oružje.  “Hrana nije privilegija koja se mora platiti, ona je osnovno ljudsko pravo i na nju svatko treba imati pristup. Hrane ima dovoljno, proizvodimo dovoljno, samo se previše baca.”

Jedan od gorućih problema današnjice je i masovno izumiranje vrsta. Svakog sata jedna vrsta izumre, pa se smatra da živimo u vremenu šestog masovnog izumiranja. Extinction Rebellion u cijelom svijetu simbolički prikazuje masovno izumiranje tako što sudionici legnu na tlo. Time signaliziraju živote koji bi mogli biti izgubljeni ako se zaista ostvare predviđanja o klimatskim promjenama.

PHOTOS BY: Luka Cerovina / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.