content-pixie-dQdidy_EGck-unsplash (1)

Za bolju budućnost podmorja: Hvarski učenici izradili 16 000 bio kugli koje će biti puštene u more

GREEN_300_listici_sredina

Kad se male ruke slože

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Hvarski učenici i djeca vrtićke dobi u sklopu udruge Moj Škoj posljednjih su mjeseci vrijedno izrađivali bio kugle koje će ovih dana biti puštene u more u svim hvarskim općinama. Ovaj hvalevrijedan projekt ima za cilj očuvati hvarskoj podmorje i tamošnji okoliš.

Kako bi očuvali okoliš i prirodna staništa hvarska udruga Moj Škoj kojoj je predsjednica profesorica sociologije Lorena Dragić odlučila se provesti projekt pod nazivom “Bio kugle – projekt za budućnost hvarskog podmorja” kojim su se udružile sve općine otoka Hvara te njezine ustanove od vrtićke do srednjoškolske dobi. Učenici su tako sa svojim profesorima izradili ukupno 16 000 bio kugli koje su namijenjene za hvarske vale i koje će se od 25. do 30. listopada bacati  u more u Sućurju, Jelsi, Vrboskoj, Starom Gradu, Hvaru, Sv. Nedjelji, Ivan Dolcu i Zavali, a u projektu je ukupno sudjelovalo 700 učenika i djece. “Temelj ovog projekta je želja da otok Hvar ulaže u očuvanje vlastitog okoliša i staništa ali da u ostvarenju tih projekata obuhvaća sve naše Općine. Priroda u svojoj naravi ne poznaje naše granice te su ekološka onečišćenja problem cijele naše zajednice”, istaknuli su iz Udruge koja je s učenicima i profesorima diljem otoka Hvara od rujna vrijedno pripremala bio kugle za bacanje u more.

A što su zapravo bio kugle? Riječ je naime, o kuglama s EM-1 efektivnim mikroorganizmima, a ti mikroorganizmi su zapravo mješavina bakterija, gljivica i kvasaca. Napravljene kugle prolaze proces sušenja te su potom spremne za upotrebu u onečišćenom moru ili vodi. Kada kugle dođu do morskog dna započinje proces prerade nataloženih tvari a u suradnji sa fitoplanktonom proizvodi se kisik. Svojom razgradnjom kugle pospješuju život u moru i pomažu kako bi se korisni mikroorganizmi vratili u naše vale. Također, u suradnji sa institutom za oceanografiju i ribarstvo u Splitu prikupljene podatke analize sedimenta uobličit će se u znanstveni rad na temu djelovanja samih kugli u vidu onečišćenja mora. Ovaj hvalevrijedan ekološki osviješten projekt samo je jedan u nizu koji ova Udruga provodi ne bi li učinili nešto ljepše i bolje za prirodu i stanovnike.

PHOTOS BY: Facebook, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.