varaž1

Varaždinski javni voćnjak dobio nove stanovnike – pčelice

GREEN_300_listici_sredina

Očuvanje bioraznolikosti

Kako su i ranije najavljivali, u varaždinskom prvom javnom voćnjaku od sada žive pčele. Naime, u sklopu projekta "Pčele spasi da se život na Zemlji ne ugasi" postavljene su dvije košnice koje će znatno doprinjeti očuvanju bioraznolikosti.

Nakon što je otvoren javni voćnjak u Varaždinu gdje će svi građani u potrebi i učenici moći uživati u plodovima, tamo su sada postavljene kako je i ranije  najavljeno, dvije LR košnice sa zajednicama medonosne pčele. Ovime je zapravo uspostavljen temelj projektu Pčele spasi da se život na Zemlji ne ugasi realiziranom između Varkoma i Geotehničkog fakulteta, koji teži očuvanju postojeće bioraznolikosti tamošnjeg područja i to upravo očuvanjem i brigom o oprašivačima koji su jamstvo tome. Tako će ove pčele u varaždinskom voćnjaku od proljeća aktivno doprinositi oprašivanju njihovih vrtova, voćnjaka, cvjetnjaka, parkova, livada omogućavajući biljkama cvjetnicama reprodukciju, a ljudima plodove kojih će biti više i koji će biti kvalitetniji.

U nastavku projekta predviđeno je postavljanje nekoliko info-edukacijskih ploča te edukacija djece vrtićke i školske dobi i zaineresirane javnosti o ulozi i važnosti pčela u prirodi i našem neposrednom okolišu. Uz to će se pažnja posvetiti i svjesnosti o onečišćenjima i bolestima koje im prijete i uzrokuju smanjenje njihova broja kako na razini vrste medonosne pčele, tako i na razini vrsta pčela uopće. U planu je tvrde i analiza meda koji će biti rezultat sakupljanja cvjetnog soka i peludi s područja grada na prisutnost određenih onečišćivalaca. “Pčele su vrlo dobri biološki pokazatelji stanja u prirodi i okolišu, možemo reći da za nas besplatno uzorkuju biljne produkte, i to ćemo iskoristiti da bi stekli određeni uvid u onečišćenje teškim metalima u našoj neposrednoj okolini. Vidjet ćemo zapravo kakav je po tom pitanju naš urbani med”, istaknuo je Saša Zavrtnik dr.med.vet.

 

PHOTOS BY: Saša Zavrtnik / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.