la-rel-easter-KuCGlBXjH_o-unsplash

Ovaj primorski vrtić od sada će sam proizvoditi električnu energiju

GREEN_300_listici_sredina

Odgovorno od malih nogu

Da od malih nogu djecu treba učiti odgovornim navikama prema okolišu svjedoči tome i Dječji vrtić Zlatna ribica iz Kostrene kraj Rijeke koji će električnu energiju proizvoditi sam. Vrtić koji već ima zelenu zastavu eko-škole, dobio je fotonaponsku elektranu za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora čime će se ujedno smanjiti i ugljični otisak vrtića.

Da bi se društvo trebalo sve više kretati prema obnovljivim izvorima energije i gradnju objekata prilagoditi takvom sustavu, tome svjedoči i Dječji vrtić Zlatna ribica iz Kostrene u Primorsko-goranskoj županiji koji je odnedavno dobio fotonaponsku elektranu za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora čime će se dodatno smanjiti energetski troškovi kao i ugljični otisak vrtića. Nakon energetske obnove prošle godine kojom je povećana energetska učinkovitost zgrade i omogućen prelazak iz energetskog razreda C u energetski razred A, sada je ovaj primorski vrtić postao prva zgrada u svojoj općini koja će sama proizvoditi struju.

Fotonaponska elektrana snage 30 kW proizvodit će električnu energiju iz sunčeve energije pomoću fotonaponskih modula postavljenih na krovu zgrade. Sustav i cjelokupni projekt vrijedan 372, 575 kuna će se priključiti na postojeću elektrodistribucijsku mrežu niskog napona s ciljem vlastite potrošnje većine proizvedene energije te daljnje distribucije eventualnih viškova proizvedene energije. Fotonaponska elektrana proizvodit će električnu energiju tijekom cijele godine.

Kako tvrde čelni ljudi općine, navedeni projekti imaju i važnu edukativnu ulogu i upotpunjuju ekološko usmjerenje Dječjeg vrtića “Zlatna ribica” koji ima status eko-škole i dugogodišnji je nositelj priznate međunarodne oznake Zelena zastava. Program Međunarodne eko-škole u Republici Hrvatskoj provodi se u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta i Agencijom za odgoj i obrazovanje, a cilj programa je ugradnja brige o okolišu u sve segmente odgojno obrazovnog sustava i svakodnevni život djeteta i djelatnika vrtića. Zadaća je odgojiti mlade generacije osjetljive na pitanja okoliša i osposobiti ih za donošenje odluka o razvitku društva u budućnosti. Odgojne ustanove koje ispune postavljene kriterije i koje brigu o okolišu promiču kao trajnu vrijednost i način življenja, dobivaju povelju o statusu Međunarodne eko-škole i Zelenu zastavu.

Ovim novim ekološki održivim projektom, mališani iz Zlatne ribice će već od malih nogu biti informirani i educirani o odgovornim načinima kako očuvati planetu i produljiti joj vijek trajanja. Iako su možda još uvijek premali da shvate sve stručne termine vezane za solarnu energiju i fotonaponske panele, vjerujemo kako njihove odgajateljice i odgajatelji čine sve ne bi li im svakodnevno usadili zdrave i odgovorne navike prema okolišu.

PHOTOS BY: kostrena.hr, eko.lijepa-nasa.hr, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.