Djeca za djecu: Učenici izradili prvu web stranicu za edukaciju o klimatskim promjenama

GREEN_300_listici_sredina

Sve na jednom mjestu prilagođeno djeci

Učenje o klimatskim promjenama iznimno je važno za trenutni svijet u kojem živimo. Kako bi i naši najmlađi mogli naučiti sve o tome, a da bude prilagođeno njihovom uzrastu jedna je učiteljica sa svojim učenicima izradila web stranicu koja se obraća upravo njima - djeci.

Klimatske promjene već su neko vrijeme goruća tema u društvima diljem svijeta. Kako ih usporiti, kako i na koji način djelovati da ih izbjegnemo i doprinesemo našem planetu samo su neka od pitanja koja si svakodnevno postavljamo. No, iako su to teme koje pretežito zanimaju odrasle, postavlja se pitanje kako o tome komunicirati s najmlađima? Tim se pitanjem pozabavila učiteljica iz Kalifornije inače konzultantica u edukaciji o klimatskim promjenama te sa svojim učenicima nije puno gubila vrijeme već je osnovala web stranicu Children against climate change  na kojoj se jednako mogu educirati kako djeca, tako i njihovi roditelji.

Cijela je ideja kaže edukatorica započela još prije nekoliko godina.”Na kraju jedne školske godine moji su učenici učili o klimatskim promjenama, razumjeli su njihove implikacije na bazičan način i razgovarali su sa svojim obiteljima o smanjenju ugljičnog otiska. Tijekom razredne rasprave nekoliko je učenika izjavilo da bi više djece trebalo znati o klimatskim promjenama. Čvrsto su vjerovali da bi, ako djeca znaju za to, učinili dvije stvari: poduzeli mjere i ispričali drugima o klimatskim promjenama kako bi i oni počeli djelovati. Najbolji način da se riječi pretvore u djela bilo je zajednički rad na tome. Održali su mi predavanje te su došli na ideju da izradimo vlastitu web stranicu”, istaknula je Kottie Christie-Blick.

Kako prepričava, učenici su odmah počeli s brainstormingom o tome što bi trebalo biti na web stranici, stvorili crteže i video zapise, preporučili svoje omiljene stranice za učenje o klimatskih znanostima i počeli širiti glas o novoj web stranici. “Bili smo jako uzbuđeni kad se stranica pogledala 100 puta. Sljedećih godina moji su učenici nastavili koristiti stranicu i dodavati sadržaj, kao i posjetitelji web stranice. Ubrzo sam shvatila da je ova mala web stranica ispunila nišu. Jedina je takve vrste, specijalizirana za djecu i  nudi informacije prilagođene njihovoj dobi, i zaista je napravljena od djece za djecu. Uistinu veseli vijest da svake godine sve više učitelja i njihovih učenika pokazuje interes za učenjem o klimi i traže načine na koje mogu usporiti njihove učinke. Sada, 2021. godine, naša je stranica pregledana više od 82.000 puta” istaknula je učiteljica.

Ova jedinstvena stranica sada je podržana i od strane Američke nacionalne uprave za oceane i atmosferu, a učiteljica koja je prešla na novo radno mjesto i dalje nadzire rad stranice ne bi li on konstantno bio prilagođen djeci osnovnoškolske i srednjoškolske dobi. Ono što se može pronaći na njihovom webu jesu razni kvizovi, likovni sadržaji, video zapisi i razne druge informacije, a sve u svrhu informiranja mladih naraštaja o klimi i klimatskim promjenama.

PHOTOS BY: kidsagainstclimatechange.co, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.