naslovna plamenjača

Vrtlari se žale na ovu pošast: Plamenjača je ove godine ‘pokosila’ domaće rajčice

GREEN_300_listici_sredina

Teško iskorjenjiva bolest

Plamenjača je često gljivično koje često napada rajčice, a razvoju ove bolosti pogoduje kišno i vlažno vrijeme. Nažalost, mnogi vrtlari kontinentalne Hrvatske ove godine neće imati urod paradajza kakav su očekivali.

Kolovoz je vrijeme kada u punom sjaju zrelosti dolazi rajčica, mnogima najdraži plod ljeta. Svi znamo da je rajčica rajsko voće ili povrće, kako vam drago, zbog brojnih benefita za ljudski organizam, a ulazi u one plodove koji više korisnih nutrijenata oslobađaju termičkom obradom.

No mnogim vrtlarima, pogotovo na kontinentalnom dijelu Hrvatske, gdje je bilo dosta kiša i vlage, ovo veselje pokvarila pošast među biljem – plamenjača. Ako kojim slučajem pratite grupe koje se bave uzgojem povrća, sigurno ste naišli na brojne objave tipa: “Propadaju mi paradajzi, stabljika truli iz korijena, plodovi strule prije negoli sazriju” i slično.

plamenjača

Da, riječ je o plamenjači, najučestalijoj i najopasnijoj bolesti rajčice u Hrvatskoj koju uzrokuje gljivica Phytophthora infestans, a čijem širenju pogoduje kišno i vlažno vrijeme i koje se teško možete osloboditi ako uhvati vaš nasad.

No, osim vlage, širenje plamenjače uvjetuje i temperatura zraka, a to je između 14 i 24 stupnja Celzijevih. Čim ponovno krenu visoke temperature, ova gljivica ulazi u stanje mirovanja i ne ugoržava nasad.

Prvo se pojavljuju lezije na lišću

Prvi simptomi plamenjače pojavljuju se na lišću u oblikom nepravilnih svijetlih lezija. Tijekom dužeg kišnog razdoblja, ako biljka nema dovoljna prozračno okruženje i dovoljno sunca, sporangiji se počinju širiti I zahvaćaju cijelu biljku, uključujući nezrele plodove koji, nažalost prije propadnu negoli dožive vrijeme sazrijevanja. Uzročnika, sporangije, vjetar može otpuhati kilometrima daleko, čime započinje novi ciklus bolesti.

plamnjača

Istrulili plodovi obično su čvrsti, s masnim mrljama koje s vremenom postaju kožaste i čokoladno smeđe boje, a te mrlje mogu se povećati do te mjere da zahvate cijeli plod.

Na neke se faktore može utjecati

Vremenski čimbenici su nešto na što ne možemo utjecati kod uzgoja na otvorenom, no možemo smanjiti vjerojatnost širenja i razvoja bolesti. Iskusni vrtlari savjetuju da sadite ranije u sezoni, a kod njege biljaka da minimalno zalijevate lišće, sadite ih u pravilnom razmaku kako bi rajčica imala dovoljno prostora.

Također, ako primijetite da se neka biljka zarazila, uklonite I stabljiku I plodove, a plodove nikako ne stavljajte u kompost.

Prirodna sredstva kojim možete tretirati plamenjaču, kako savjetuju vrtlari, jest mlijeko i soda bikarbona. Također, kako se uzročnik ove bolesti nalazi u tlu, kako biljke rastu, potrebno je ukloniti listove pri dnu stabljike da bi se spriječila zaraza ako dođe do vlažnog i kišnog vremena.

Ako na zaraženoj stabljici postoje plodovi koji nisu zaraženi, ali nisu niti zreli, pokupite ih i ostavite na suncu, rajčica može dozrijeti i na ovakav način.

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.