Znanstveni odgovor zašto rajčice iz supermarketa više nisu ukusne

GREEN_300_listici_sredina

Ne, nije riječ o genetskoj manipulaciji sojevima

Nova genetska analiza otkriva velike razlike između kultivirane i divlje rajčice i one kupljene u trgovini.

Više nego ikada uzrečica “domaće je domaće” uistinu odgovara na sve ono što kupujemo u lancima trgovina, s povrćem i voćem u prvom redu. Okus i miris domaćeg proizvoda nemjerljiv je s onim što kupimo u trgovinama, a s vremenom ono što se tamo nudi postaje sve bezukusnije i osim izgledom, iako je i to postalo upitno, najmanje nalik onome što je nekad imalo barem približan okus domaćeg. Osim primjerice mandarina koje iz godine u godinu gube svoj okus na koji smo naučeni, tu je i rajčica koja postaje sve nekvalitetnija iz godine u godinu. Iako su se naša nepca već lagano počela navikavati na taj (ne)okus masovnog uzgoja, mnogi se pitaju zašto je jedan od najpoznatijih vjesnika ljeta – paradajz izgubio onaj okus kakvima ga pamtimo u prošlosti? Na sreću, istim su se pitanjem odlučili primiti u koštac američki znanstvenici iz National Science Foundation’s iz New Yorka koji se između ostalog bavi genetikom sadnje biljaka i dali zanimljive odgovore. I napokon odgovore općenito na ovaj krucijalni problem za sve ljubitelje paradajza, rajčice, pomidora ili pome kako vam drago.

Istraživanje je naime pokazalo kako u čak 93 posto rajčica iz masovnog uzgoja fali određena vrsta gena koja im daje prepoznatljivi miris. Čak se ni ne radi o tome da su uzgajivači genetski manipulirali sojevima rajčica, već naprosto posežu za one koje im ne donose ogromne financijske izdatke, a da je na kraju dana ekonomska računica na njihovoj strani i pritom ne na strani kvalitete. Te su rajčice uzgajane na način koji negativno utječe na gen koji im daje okus, a takvim načinom uzgajivači su doveli do toga da im sada nedostaje genetičke raznolikosti, pa evo i odgovora na pitanje zašto su svi paradajzi u trgovini gotovo identični.
– Da bi povećali produktivnost, uzgajivačima je fokus na ekonomiji i omogućiti rajčici što duži rok trajanja. Tome je razlog zašto su neki geni u ovom povrću zapostavljeni i jednostavno ispali iz proizvodnje – kazao je za strane medije genetičar Zhangjun Fei.

Istraživanje koje je objavljeno u stručnom časopisu Nature Genetics, znanstvenici su sproveli nad 725 kultiviranih i domaćih rajčica tako da su sve podatke spojili u jedan genom kako bi iz njih dobili sve potrebne informacije. Budući da su u istraživanje uključili rajčice iz nekontroliranih uvjeta to je dalo mnogo odgovora jer su takve vrste s genetičkog pogleda, najraznovrsnije. Nakon toga, usporedili su ih s genomom rajčice Heinz 1706 najčešćim u rajčicama koje nalazimo u supermarketima. Ono što su otkrili jest da tom genomu nedostaje oko 5,000 gena koje su temeljni sastav rajčica iz nekontroliranog uzgoja, odnosno nemasovnog uzgoja, a jedan od njih je i TomLoxC koji se nalazi u 90 posto domaćih rajčica.
Ovo je istraživanje navodno osvijestilo uzgajivače koji bi trebali ili su već započeli proizvodnju bazirati na ovo zaboravljenom, ali izuzetno važnom genomu zbog kojeg će i oni koji nisu u mogućnosti konzumirati rajčicu iz vrta napokon barem do neke mjere vratiti onaj okus koje sve vraća u neka bolja i ljepša vremena, pa da rasprave oko rajčice budu isključivo oko toga spada li u voće ili povrće.

Izvor: www.bigthink.com

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.